Με αναταράξεις ξεκίνησε η εβδομάδα για τις αγορές των ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το δημόσιο χρέος της χώρας. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody’s (από Aaa σε Aa1) προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στις αγορές, με πτώση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μετοχές και ταυτόχρονη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι οποίες πλησίασαν ή και ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 5%. Την ίδια στιγμή το δολάριο υποχώρησε παρά την άνοδο των αποδόσεων, εξαιτίας του κλονισμού της εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Η Moody’s απέδωσε την υποβάθμιση στη σταθερή επιδείνωση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και στην έλλειψη προοπτικής για μείωση του ελλείμματος. Τα δημοσιονομικά προβλήματα εντείνονται από την πρόθεση για περαιτέρω φορολογικές περικοπές χωρίς αντίστοιχα έσοδα, ενώ οι εμπορικές πολιτικές του προέδρου Τραμπ δημιουργούν επίσης αβεβαιότητα. Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ αναλυτές της Wells Fargo εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτές του CNBC υπογραμμίζουν ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody’s επηρεάζει τη θέση των αμερικανικών ομολόγων ως «ασφαλές καταφύγιο» και αυξάνει το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το έλλειμμα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε τη σημασία της υποβάθμισης και δεσμεύτηκε για μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών. Το Κογκρέσο, ωστόσο, εξετάζει νέο νομοσχέδιο δαπανών ύψους 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 107% του ΑΕΠ έως το 2029. Η Moody’s προβλέπει ότι τα ελλείμματα θα αυξηθούν έως το 9% του ΑΕΠ μέχρι το 2035.
Από τη μεριά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε σε δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο πως η πτώση του δολαρίου αντανακλά απώλεια εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η Κίνα μείωσε τις συμμετοχές της σε αμερικανικά ομόλογα, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για τη διεθνή εμπιστοσύνη στο δολάριο, ως κυρίαρχο νόμισμα στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά.