Ο χρυσός ενισχύθηκε καθώς το δολάριο διολίσθησε, μετά την αφαίρεση της τελευταίας αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s Ratings, λόγω του διογκούμενου χρέους και των ελλειμμάτων.
Η Moody’s επέρριψε ευθύνες στις διαδοχικές κυβερνήσεις και στο Κογκρέσο για τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία –όπως σημείωσε– δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εξετάζουν ένα φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο –σύμφωνα με τους επικριτές του– θα προσθέσει τρισεκατομμύρια στο ομοσπονδιακό χρέος την επόμενη δεκαετία.
Ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,8%, φτάνοντας τα $3.229,01 ανά ουγγιά. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε κατά 0,5%. Ανοδικά κινήθηκαν και τα πολύτιμα μέταλλα ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα υπέστη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον Νοέμβριο, λόγω αποκλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων, έπειτα από ένα εντυπωσιακό ράλι που τον οδήγησε πάνω από τα $3.500 ανά ουγγιά για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο χρυσός παραμένει αυξημένος κατά περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους, υποστηριζόμενος από παγκόσμιες συγκρούσεις, την εμπορική πολιτική Τραμπ και εισροές σε ETF χρυσού.
«Περιμένουμε βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στον χρυσό, καθώς κυριαρχεί ένα μίγμα θετικών και αρνητικών ειδήσεων», δήλωσε ο Βάσου Μένον, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής επενδύσεων στην Oversea-Chinese Banking Corp. Μακροπρόθεσμα, οι πολιτικές Τραμπ και η διαφοροποίηση από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια αποτελούν, όπως είπε, «δομικούς ευνοϊκούς παράγοντες για τον χρυσό, που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε νέα υψηλά τα επόμενα χρόνια».