Σχεδόν 8% τα κέρδη για την αγορά τον Μάιο, κάτι που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη αντίδραση της αγοράς από τον Σεπτέμβριο του 2023 (7,8%), δηλαδή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια! Η αντίδραση αυτή της αγοράς δεν ήρθε τυχαία, αφού μια σειρά από καλά νέα, όπως το θετικό outlook της οικονομίας από τον Fitch, τα θεαματικά αποτελέσματα α’ τριμήνου των εισηγμένων, οι μεγάλες εντολές αγορών από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, τα deals, που πλέον αφορούν και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις π.χ. Κυριακούλης) αλλάζουν την επενδυτική φιλοσοφία. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από την ενεργοποίηση 32.000 κωδικών, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2019.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική αγορά βρήκε πρόσφορο έδαφος ανόδου καταγράφοντας νέα υψηλά 15ετίας (3 Μαΐου 2010) και υψηλό κεφαλαιοποίησης από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στις 3.131 μονάδες. Παράλληλα, η προοπτική μιας νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενσωματώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων βρίσκεται σε τροχιά υπεραπόδοσης υποστηρίζοντας το σενάριο μια θετικής αναθεώρησης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από τις θετικές εξελίξεις ή τους οιωνούς θετικών εξελίξεων στο εξωτερικό η εικόνα της κερδοφορίας των εγχώριων εισηγμένων επανέφερε στο προσκήνιο τις επιδόσεις των εταιρειών και τη δυνητική τους αξία με βάση τα επικαιροποιημένα θεμελιώδη. Το πρώτο δείγμα γραφής των 19 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει α’ τρίμηνο είναι μεν ικανοποιητικό σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνει ωστόσο ότι το 2025 θα είναι έτος σταθεροποίησης της κερδοφορίας, λόγω της επιβράδυνσης κάποιων κομβικών οικονομικών κλάδων (Διυλιστήρια, Τράπεζες). Η ως τώρα εικόνα δείχνει υστέρηση του κύκλου εργασιών κατά 9,6%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 22,5% και μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 8%.
Το οργανικό αποτέλεσμα των τραπεζών είναι οριακά μειωμένο κατά 0,4% αντανακλώντας κυρίως την μείωση των εσόδων από τόκους (-2,4%). Τα διυλιστήρια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον ικανοποιητικών μεν, χαμηλότερων δε περιθωρίων διύλισης όπως τουλάχιστον διαφαίνεται στο πεντάμηνο της χρονιάς έχοντας για διαφορετικούς λόγους παύσεις λειτουργίας στην παραγωγή τους. Ως εκ τούτου θα αναζητηθούν αντίρροπες δυνάμεις από άλλους κλάδους (ενέργεια, κατασκευή, λιανικό εμπόριο) προκειμένου να ισοσκελιστούν οι όποιες απώλειες. Αυτή η ανάγνωση οδηγεί διαχειριστικά σε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση της αγοράς δεδομένης της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στους ρυθμούς μεγέθυνσης των εταιριών, φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό τηρουμένων των ισχυρών τάσεων στην κερδοφορία των εισηγμένων που επικράτησαν στις τρεις προηγούμενες χρήσεις.
Οι μετοχές που έφεραν την αγορά αντιμέτωπη με τα υψηλά 15 ετών, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, προκύπτει ότι είναι η Alpha, που μέσα στον Μάιο κατέγραψε νέα υψηλά στα 2,60 ευρώ και τρέχει με άνοδο πάνω από 18%, η Quest του ομίλου Φέσσα μετράει 12 ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη που ξεπερνούν το 15% και ακολουθεί η Jumbo με άνοδο σχεδόν 14%. Καθοριστική ήταν η συμβολή την περασμένη εβδομάδα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με κέρδη 7% και της ΕΧΑΕ με ποσοστό πάνω από 6,6%. Μόνο χθες, η μετοχή της Alpha έγραψε νέα πολυετή υψηλά, κάνοντας πράξεις ακόμα και στα 2,68 ευρώ, η Εθνική έσπασε τα προηγούμενα υψηλά των 10,29 ευρώ με κίνηση στα 10,35 ευρώ και η Πειραιώς, από τα 5,536 ευρώ διαπραγματευόταν στα πολυετή υψηλά των 5,70 ευρώ.