Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη επενδυτική απειλή για τα family offices διεθνώς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Family Office Report 2025 της UBS. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 317 οικογενειακά επενδυτικά γραφεία, τα οποία διαχειρίζονται κατά μέσο όρο περιουσίες ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 4 Απριλίου 2025, πριν το σοκ στις αγορές του Απριλίου, αλλά οι επενδυτές είχαν ήδη εστιάσει στην απειλή εμπορικών εντάσεων. Το 70% θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο τον σημαντικότερο κίνδυνο για το 2025, ενώ το 52% ανησυχεί για σοβαρή γεωπολιτική σύγκρουση και το 50% για επίμονο πληθωρισμό.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν και μακροπρόθεσμα
Σε ορίζοντα πενταετίας, το 61% των επενδυτών προβλέπει αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, ενώ σχεδόν οι μισοί (49%) ανησυχούν για ενδεχόμενη κρίση χρέους λόγω της υπερχρέωσης κρατών. Ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί, οι περισσότεροι family office managers (59%) δεν προτίθενται να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο, διατηρώντας μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται η στροφή σε ενεργητική διαχείριση:
- Το 40% ενισχύει τη διαφοροποίηση επιλέγοντας εξειδικευμένους διαχειριστές
- Το 31% αυξάνει την έκθεση σε hedge funds
- Το 26% επενδύει σε βραχυπρόθεσμα προϊόντα σταθερού εισοδήματος υψηλής ποιότητας
- Το 19% κατευθύνεται προς πολύτιμα μέταλλα (κυρίως χρυσό), με την τάση να αναμένεται ότι θα φτάσει στο 21% εντός πενταετίας.
Σταθερό επενδυτικό καταφύγιο οι μετοχές ανεπτυγμένων αγορών
Οι ανεπτυγμένες αγορές, και κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, παραμένουν η ασφαλέστερη επιλογή. Το ποσοστό συμμετοχής των family offices σε μετοχές ανεπτυγμένων αγορών αυξήθηκε στο 26% το 2024 και προβλέπεται να φτάσει το 29% μέσα στο 2025. Το 46% των επενδυτών σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σ’ αυτές τις αγορές την επόμενη πενταετία.
Αντιθέτως, οι επενδύσεις σε ομόλογα αναπτυγμένων οικονομιών παραμένουν στάσιμες, με μικρές προσδοκίες για αυξήσεις.
Παρότι η Ινδία και η Κίνα θεωρούνται δυνητικά ενδιαφέρουσες, η έκθεση σε μετοχές και ομόλογα αναδυόμενων αγορών παραμένει χαμηλή (4% και 3% αντίστοιχα το 2024). Οι βασικοί λόγοι δισταγμού είναι:
- Γεωπολιτικοί κίνδυνοι (56%)
- Πολιτική αστάθεια (55%)
- Αβεβαιότητα ρυθμιστικού πλαισίου (51%)
- Νομισματικές διακυμάνσεις και πληθωρισμός (48%).
Ύφεση στις ιδιωτικές επενδύσεις λόγω υψηλών επιτοκίων
Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν σημαντικό κομμάτι των χαρτοφυλακίων (21% το 2024), αλλά αναμένεται να υποχωρήσουν στο 18% το 2025. Η κάμψη οφείλεται στην περιορισμένη δραστηριότητα εξαγορών, τα υψηλά επιτόκια και τις δυσκολίες αποεπένδυσης. Οι άμεσες επενδύσεις δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η Δύση κυριαρχεί – Αρνητικό πρόσημο για Κίνα και Ασία
Η περιφερειακή κατανομή παραμένει προσανατολισμένη στη Δύση:
- Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη απορροφούν το 79% του παγκόσμιου πλούτου των family offices
- Η Ασία-Ειρηνικός (εκτός Κίνας) και η Κίνα συγκεντρώνουν μόλις από 7% έκαστη
- Η αυξανόμενη καχυποψία προς την Ασία αντανακλά την επιφυλακτικότητα των διαχειριστών απέναντι στις εκεί πολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις.