Σε χαρτογράφηση των μη αδειοδοτημένων πλατφορμών προχωρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξέλιξη η οποία δρομολογήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από τη Διεθνή Ένωση Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO). Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει σαφήνεια και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιες πλατφόρμες θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες επενδυτές και ποιες όχι μετά τις καταγγελίες για απώλεια εισοδήματος.
Σύμφωνα με πηγές στην Κεφαλαιαγορά, οι ιδιώτες επενδυτές συμμετέχουν όλο και περισσότερο στις κεφαλαιαγορές, μια τάση που επιταχύνεται από την ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εφαρμογών για κινητές συσκευές, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών πλατφορμών, των Παρόχων Πλατφορμών, για την προώθηση και αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Και ενώ η μεγαλύτερη προσβασιμότητα μέσω της ψηφιοποίησης έχει επεκτείνει την κεφαλαιακή βάση, έχει εντείνει τον ανταγωνισμό και έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους, έχει επίσης δημιουργήσει νέους κινδύνους. Οι ιδιώτες επενδυτές χάνουν σημαντικά χρηματικά ποσά, λόγω επενδυτικής απάτης που ενορχηστρώνεται μέσω διαδικτυακών χορηγούμενων διαφημίσεων και περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες.
Συγκεκριμένα, ο IOSCO ξεκίνησε, τον Μάρτιο του 2025, το IOSCO International Securities and Commodities Alerts Network (I-SCAN), μια παγκόσμια βάση δεδομένων μη αδειοδοτημένων εταιρειών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή συμμετέχουν σε παράνομες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Οι Πάροχοι Πλατφορμών μπορούν πλέον να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των επενδυτών, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται αυτόματα στο I-SCAN για να αποκλείουν, να στέλνουν προειδοποιήσεις ή να απομακρύνουν παράνομα επενδυτικά προϊόντα από τις πλατφόρμες τους.
Στους Παρόχους Πλατφορμών περιλαμβάνονται μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παρόχοι εφαρμογών.
Ο IOSCO έχει εντοπίσει τα ακόλουθα μέτρα, που χρησιμοποιούνται σήμερα σε ορισμένες δικαιοδοσίες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή διαδικτυακής απάτης από χρηματοοικονομικά παραπτώματα και ενθαρρύνει τους Παρόχους Πλατφορμών να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης αυτών των μέτρων, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία:
- Δέουσα επιμέλεια για μη αδειοδοτημένα προϊόντα: Διεξαγωγή δέουσας επιμέλειας, μεταξύ άλλων με τη χρήση του I-SCAN, για να διασφαλιστεί ότι οι οντότητες που επιδιώκουν να διαφημίσουν χορηγούμενο περιεχόμενο στις πλατφόρμες των παρόχων διαθέτουν νόμιμη άδεια να λειτουργούν στις συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν έχουν εκδοθεί εις βάρος τους προειδοποιήσεις προς επενδυτές από τις ρυθμιστικές αρχές.
- Συμμόρφωση χρηστών: Αυστηρή επιβολή των ισχυόντων όρων παροχής υπηρεσιών με την παρακολούθηση και την ταχεία αφαίρεση περιεχομένου επενδυτικής απάτης ή διαφημίσεων που παραβιάζουν τις πολιτικές της πλατφόρμας.
- Εσωτερικές διεργασίες: Ανάπτυξη και τακτική επικαιροποίηση κατάλληλων εσωτερικών κανόνων, πολιτικών, διαδικασιών και εργαλείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.
- Νομικές απαιτήσεις: Διασφάλιση της γνώσης και της συμμόρφωσης με όλους τους ισχύοντες εθνικούς νόμους και κανονισμούς στις δικαιοδοσίες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία του Παρόχου Πλατφόρμας.
- Άμεση συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές: Δημιουργία ενεργών διαύλων επικοινωνίας με τις ρυθμιστικές αρχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης των παραπομπής αναγνωρισμένων δόλιων δραστηριοτήτων. Η συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη προσαρμοσμένων και ειδικών ανά δικαιοδοσία στρατηγικών για την καταπολέμηση των διαδικτυακών χρηματοοικονομικών παραπτωμάτων.