Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει διασπάσει και τα επίπεδα των 1.870 μονάδων, καταγράφοντας νέα υψηλά 15 ετών. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank μετά την αποεπένδυση της Reggeborgh και την απόκτηση του ποσοστού που κατείχε από την Unicredit.
Η συναλλαγή αναμένεται να αποφέρει επιπλέον ετήσιο κέρδος περίπου 180 εκατ., το οποίο η UniCredit θα επιστρέψει στους μετόχους της, σύμφωνα με την πολιτική διανομής που ακολουθεί.
«Αυτό το βήμα ενισχύει τη επιτυχημένη μας συνεργασία με την Alpha, η οποία έχει ήδη προσφέρει αξία πολύ μεγαλύτερη των προσδοκιών,» ανέφερε ο Αντρέα Ορσέλ σε δήλωσή του. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στη UniCredit «να ενοποιήσει λογιστικά τη συμμετοχή της και επομένως να αντικατοπτρίσει καλύτερα τη θετική συμβολή της στρατηγικής συνεργασίας».
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2025. Η συναλλαγή θα έχει επίδραση περίπου 40 μονάδων βάσης (bps) στον δείκτη CET1 της UniCredit, ενώ η απόδοση της επένδυσης στην παρούσα φάση ανέρχεται σε περίπου 16% (και περίπου 19% από την έναρξη της συνεργασίας), ποσοστό το οποίο αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω χάρη στις πρωτοβουλίες που προωθούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας.
Κέρδη 1,26% στο Χρηματιστήριο, στο 4,07% ο τραπεζικός δείκτης
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών πριν λίγη ώρα διαμορφωνόταν στις 1.873,95 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,26%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 203,49 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,73%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,48% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 4,07%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+6,34%), της Πειραιώς (+3,54%), της Optima (+3%) και της ΔΕΗ με 2,11%.
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda development (-1,88%), της Elvalhalcor (-0,86%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,86%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 32.496.839 και 8.323.259 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 92,95 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 23,05 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 60 μετοχές, 57 σημειώνουν πτώση, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva (+8,60%) και Alpha Bank (+6,45%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας (-4,61%) και Αφοί Κορδέλλου (-4,34%).