Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα Τετάρτη (28/5) να αφήσουν αμετάβλητες τις επίσημες ποσοστώσεις παραγωγής τους, με την προσοχή της αγοράς, πλέον, να στρέφεται σε πιθανές αυξήσεις από μια υποομάδα οκτώ μελών της συμμαχίας, που πραγματοποιούσε ξεχωριστές δικές του περικοπές παραγωγής πετρελαίου. Στο πλαίσιο πάντως της επίσημης πολιτικής, ολόκληρη η ομάδα ΟΠΕΚ+ μειώνει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2026.
Έπειτα από την παραπάνω εξέλιξη, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+. Το αργό Brent έκλεισε στα 64,58 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,76%, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε στα 61,51 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 0,1%.
Ανεξάρτητα από την επίσημη πολιτική, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, το βαρύ χαρτί του ΟΠΕΚ+, μαζί με την Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μειώνουν επίσης την παραγωγή κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας opt-in.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα οκτώ αυτά μέλη εφάρμοσαν επίσης μια δεύτερη συνδυασμένη εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, την οποία άρχισαν να αποσύρουν σταδιακά κατά τους μήνες που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, τα εν λόγω κράτη πρόκειται να επαναφέρουν συνδυαστικά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα από τις προηγουμένως μειωμένες ποσότητες τους κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και θα αξιολογήσουν το Σαββατοκύριακο τα περαιτέρω βήματα τους για την παραγωγή του Ιουλίου.
Ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ+, σχολίασε ανώνυμα στο CNBC ότι είναι πιθανή μια ακόμη αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο. Ένας δεύτερος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η μελλοντική αύξηση θα μπορούσε να είναι τόσο απότομη όσο άλλα 411.000 βαρέλια ημερησίως.
Την Τετάρτη, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ κάλεσαν τη Γραμματεία του ΟΠΕΚ να αξιολογήσει τη βιώσιμη παραγωγική ικανότητα κάθε χώρας, για τον καθορισμό των βασικών τους γραμμών για το 2027. Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσουν την επόμενη υπουργική συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου.