Πράσινη η Wall Street μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς του Τραμπ

Το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ έχει αναπτερώσει το ηθικό των επενδυτών. Το βλέμμα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη στο άνοιγμα, αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ενάντια στους ανταποδοτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Το άλμα της Nvidia μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα επίσης τονώνει την αγορά.

Ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,57% στις 5.921,95 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,96% στις 19.283,42. Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται οριακά στο +0,08%, 42.133,29 μονάδες.

Το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο Τραμπ υπερέβη την εξουσία του όταν επέβαλε τους ανταποδοτικούς δασμούς. Το δικαστήριο διέταξε να ακυρωθούν σχετικές εντολές του Αμερικανού προέδρου. «Γίνεται σαφές ότι η ρητορική της κυβέρνησης σχετικά με τους δασμούς είναι πιο σκληρή από την πραγματική πολιτική της για τους δασμούς», δήλωσε ο Paul Stanley, επικεφαλής επενδύσεων στην Granite Bay Wealth Management. «Αυτό συμβάλλει στην ώθηση των μετοχών προς τα πάνω» εξήγησε.

Προς το παρόν, η απόφαση των δικαστών φαίνεται ότι έχει αναπτερώσει το ηθικό των επενδυτών. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή μπορεί επίσης να εγείρει ανησυχίες ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τις ξένες χώρες θα μπορούσαν να παραταθούν πιο αργά μέσα στο έτος απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Την ίδια ώρα η Nvidia καταγράφει άλμα άνω του 5%. Τα οικονομικά αποτελέσματα της κατασκευάστριας τσιπ ξεπέρασαν τις προσδοκίες το α’ τρίμηνο, καθώς ο τομέας των κέντρων δεδομένων κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη 73%. «Η έκθεση κερδών της Nvidia την Τετάρτη είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την Nvidia, αλλά και για ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά», δήλωσε ο James Demmert, επικεφαλής επενδύσεων της Main Street Research. «Μπορεί να αναζωογονήσει την αισιοδοξία των επενδυτών σε όλους τους τομείς και να βοηθήσει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και λιγότερο στα πρωτοσέλιδα από την Ουάσινγκτον σχετικά με τους δασμούς και τους φόρους».

Οι μετοχές προέρχονται από μια ανιαρή συνεδρίαση της Τετάρτης, αλλά οι κυριότεροι δείκτες των ΗΠΑ είναι σε τροχιά να κλείσουν την εβδομάδα – και τον μήνα – υψηλότερα. Ο S&P 500 και ο Dow των 30 μετοχών σημειώνουν άνοδο 2,2% και 1,3% αυτή την εβδομάδα, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq έχει σημειώσει ράλι 3%. Ο τεχνολογικός κλάδος έχει σημειώσει άνοδο άνω του 10% τον Μάιο, τροφοδοτούμενος από τις ανακοινώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη από τον μεγάλο τεχνολογικό παίκτη Alphabet.

Αυτόν τον μήνα, ο S&P 500 έχει κερδίσει 6%. Ο Dow έχει προσθέσει 3,6%, ενώ ο Nasdaq έχει κάνει άλμα 11%.

Η άνοδος αυτή έρχεται αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την Κυριακή την απειλή του να εφαρμόσει δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουνίου, αναβάλλοντας την ημερομηνία για τις 9 Ιουλίου. Παρόλο που οι επενδυτές επευφημούσαν την είδηση, εμφανίστηκαν επικρίσεις για τους δασμούς του Τραμπ, δεδομένης της άγριας επίδρασής τους στις αγορές.