Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τρίτη (10/6), καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου πέφτουν 0,58%, στα 66,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate
πετρέλαιο χάνει 0,77%, στα 64,79 δολάρια.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα πηγαίνουν καλά, καθώς οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες και σήμερα στο Λονδίνο, επιδιώκοντας μια σημαντική πρόοδο στους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν απειλήσει με μια νέα ρήξη μεταξύ των υπερδυνάμεων. «Υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας γύρω από αυτές τις εμπορικές συνομιλίες. Η αγορά περιμένει να δει τι θα αποφέρει αυτό, και αυτή η κατάσταση στηρίζει τις τιμές», δήλωσε ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι κατανομές σε κινεζικά διυλιστήρια έδειξαν ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, θα στείλει περίπου 47 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα τον Ιούλιο, 1 εκατομμύριο βαρέλια λιγότερο από την ποσότητα που είχε κατανεμηθεί τον Ιούνιο, ανέφερε το Reuters. Οι κατανομές της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να αποτελούν ένα πρώιμο σημάδι ότι η άρση των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην οδηγήσει σε μεγάλη πρόσθετη προσφορά, δήλωσε ο Τσιλιγκουιριάν.
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους όπως η Ρωσία, υπέβαλε σχέδια για αύξηση της παραγωγής κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο, καθώς επιδιώκει να χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Μια έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ τον Μάιο ήταν περιορισμένη, με το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, να αντλεί κάτω από τον στόχο προκειμένου να αντισταθμίσει την προηγούμενη υπερπαραγωγή, και τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πραγματοποιούν μικρότερες αυξήσεις από τις συμφωνημένες.
Το Ιράν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι σύντομα θα υποβάλει αντιπρόταση για μια πυρηνική συμφωνία, σε απάντηση σε μια προσφορά των ΗΠΑ την οποία η Τεχεράνη θεωρεί «απαράδεκτη». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ιρανικό έδαφος. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ και οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης θα πρέπει να επιτρέψει στο Ιράν να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο, γεγονός που θα πρέπει να μειώσει τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Στο μεταξύ, στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, με στόχο τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας, τις τράπεζες και τη στρατιωτική βιομηχανία. Η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο το 2024, πίσω από τις ΗΠΑ, και οποιαδήποτε αύξηση των κυρώσεων πιθανότατα θα κρατήσει περισσότερο το πετρέλαιο εκτός των παγκόσμιων αγορών, κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Ο εμπορικός όμιλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) πρόκειται να δημοσιεύσουν στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν περίπου 0,1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στα αποθέματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 6 Ιουνίου. Εάν είναι σωστή αυτή η εκτίμηση, θα είναι η πρώτη αύξηση αποθήκευσης σε τρεις εβδομάδες και συγκρίνεται με αύξηση 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών κατά την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μέση αύξηση 2,8 εκατομμυρίων βαρελιών τα τελευταία πέντε χρόνια (2020-2024).