Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, έπειτα από τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι αγορές επανεξέτασαν το ενδεχόμενο αύξησης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και εξασθένησαν οι φόβοι για διαταραχές στις ροές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Το Brent κινείται στα 67,6 δολ. το βαρέλι με πτώση 0,24%, ενώ το αργό West Texas Intermediate (WTI) στα 64,9 δολ. το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 13% την προηγούμενη εβδομάδα. Βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ και των συμμάχων του εξετάζουν νέα αύξηση παραγωγής κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως για τον Αύγουστο — την τέταρτη διαδοχική μηνιαία αύξηση αυτού του επιπέδου, τριπλάσια της αρχικά προβλεπόμενης.
«Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω από τα $65, ωστόσο η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν η θερινή ταξιδιωτική ζήτηση απορροφήσει τα επιπλέον βαρέλια από τον ΟΠΕΚ+», ανέφερε ο Ντένις Κίσλερ της BOK Financial Securities. «Ο αστάθμητος παράγοντας παραμένει η στάση του Ιράν».
Τα hedge funds αύξησαν τις αρνητικές τους θέσεις αφού η εύθραυστη εκεχειρία Ιράν–Ισραήλ μείωσε το γεωπολιτικό premium της αγοράς. Αν και το Ιράν παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων, υπό την προϋπόθεση «ειρηνικής συμπεριφοράς» της Τεχεράνης.
Ταυτόχρονα, οι commodity trading advisers (CTAs), που εντείνουν συχνά τις διακυμάνσεις της αγοράς, μείωσαν τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους στο 45% καθαρή long έκθεση, από 55% στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Bridgeton Research Group.
Οι τιμές πετρελαίου επέστρεψαν κοντά στα επίπεδα προ της αρχικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν στις 13 Ιουνίου. Με τα futures να οδεύουν σε απώλειες 9% για το τρίμηνο, η προσοχή στρέφεται πλέον στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ενδεχόμενη αύξηση από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εντείνει την υπερπροσφορά που προβλέπεται για αργότερα μέσα στο έτος.
Επίσης, επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς απομένουν μόλις 10 ημέρες μέχρι την επανενεργοποίηση των στοχευμένων δασμών Τραμπ. Ορισμένα σημάδια προόδου έχουν καταγραφεί, με τον Καναδά να αποσύρει ψηφιακό φόρο για να διευκολύνει συμφωνία μέχρι τις 21 Ιουλίου.
Η προοπτική ζήτησης από την Κίνα — τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως — βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε δεύτερο διαδοχικό μήνα ανόδου, αν και παραμένει σε φάση συρρίκνωσης.
Ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, στα ύψη η ζήτηση βενζίνης
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο, αγγίζοντας τα 13,47 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA). Τον Μάρτιο, η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στα 13,45 εκατ. βαρέλια.
Η συνολική κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 263.000 βαρέλια ημερησίως σε 20,21 εκατ. τον Απρίλιο. Η ζήτηση για βενζίνη ανήλθε στα 8,91 εκατ. βαρέλια την ημέρα — το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο — ενώ η κατανάλωση αποσταγμάτων (ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης) υποχώρησε ελαφρώς στα 3,88 εκατ. από 3,89 εκατ. τον Μάρτιο.