Μόνο θετικά έχει για την ίδια την αγορά και την ελληνική οικονομία η διαφαινόμενη απορρόφηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ταυτόχρονα η ένταξή του σ’ έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς φορείς, το Euronext που αποτελεί ενιαίο μηχανισμό διαπραγμάτευσης για τις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές:
- Η αγορά μπαίνει στον… επιταχυντή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφού εντάσσεται σ’ έναν από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς ομίλους διεθνώς, αλλάζει η ποιότητα των επενδυτών. Δεν αποκλείουν δε, να δούμε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο όση η κεφαλαιοποίηση της ΕΧΑΕ σήμερα: 350-360 εκατ. ευρώ.
- Επισπεύδονται θέματα που αφορούν στη διεθνοποίηση της αγοράς. Δηλαδή, οι αναβαθμίσεις και η επιστροφή του Χ.Α. στα ώριμα χρηματιστήρια, όλα δείχνουν ενόψει του deal ότι θα επισπευστούν.
- Το Χ.Α. θα αποκτήσει τεχνογνωσία, αλλά και τεχνολογία. Προφανώς, τα μπλακ άουτ και οι κακές μέρες του παρελθόντος, περνούν στη λήθη.
- Διαφήμιση για τη χώρα, την οικονομία, που έρχεται σε μία στιγμή που ανακάμπτει και σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2,1%, όταν η Ευρώπη αναπτύσσεται με μερικά… δεκαδικά 0,1%.
- Σε μία αγορά που ανήκει σε ένα φορέα σαν το Euronext, μπορεί να δούμε, όπως αναφέρουν χρηματιστές, ακόμα και ξένες επιχειρήσεις να στρέφονται στην ελληνική αγορά.
- Μία ενδεχόμενη συμφωνία αναβαθμίζει ριζικά το status του Χρηματιστηρίου και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές, κυρίως για τις μεσαίες και μικρές εισηγμένες που ήταν αποκλεισμένες από τις μεγάλες αγορές.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του Κυριάκου Πιερρακάκη που παρακολουθούσε διακριτικά τις επαφές του Euronext με το Χ.Α., είναι σαφής: «Αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».
Σε τροχιά Euronext το Χρηματιστήριο Αθηνών
Πλέον, μια νέα σελίδα φαίνεται πως ξεδιπλώνεται στον χάρτη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους και πολυεθνικούς χρηματιστηριακούς ομίλους στον κόσμο, στρέφει για ακόμη μία φορά το βλέμμα του προς το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί έχει προηγηθεί παρόμοια κίνηση κατά το παρελθόν.
Με έδρα το Παρίσι και διοικητικό επικεφαλής από το 2015 τον Στεφάν Μπουζνά, το Euronext αποτελεί σήμερα έναν ενιαίο μηχανισμό διαπραγμάτευσης για τις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ η εκκαθάριση των συναλλαγών διεκπεραιώνεται από τη Ρώμη. Στο ταμπλό του διαπραγματεύονται μετοχές περίπου 2.000 εταιρειών, με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Απέναντί του, το ελληνικό χρηματιστήριο: 149 χρόνια ιστορίας, εισηγμένο ως ΕΧΑΕ, με κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Μικρό σε μέγεθος, αλλά γεωπολιτικά στρατηγικό και επανειλημμένα στο στόχαστρο εξαγορών. Μεταξύ αυτών και από τον ίδιο τον Euronext, ο οποίος στο παρελθόν επιχείρησε -δίχως επιτυχία- να προσεγγίσει το ΧΑ, μαζί με το ελβετικό και το ισραηλινό χρηματιστήριο που επίσης είχαν δείξει ενδιαφέρον κατά καιρούς.
Ο Euronext δεν είναι ένας τυχαίος οργανισμός. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή εισηγμένων ομολόγων παγκοσμίως, ενώ προσφέρει και πλήθος τεχνολογικών υπηρεσιών σε τρίτους. Διαχειρίζεται τρεις διακριτές αγορές -την κύρια ρυθμιζόμενη, την Euronext Growth και την Euronext Access- εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Euronext Paris αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ομίλου.
Από ηλεκτρική ενέργεια μέχρι… ψάρια
Ο όμιλος δραστηριοποιείται και σε ειδικές αγορές: από την ηλεκτρική ενέργεια μέσω της Nord Pool, μέχρι τα αλιεύματα και τα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες post-trade εκτελούνται από την Euronext Clearing και την Euronext Securities, με έδρα τη Ρώμη και παρουσία σε όλη την ήπειρο.
Η εξαγορά της Borsa Italiana ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη θέση της Euronext στην αγορά ομολόγων και σταθερού εισοδήματος, προσθέτοντας τους κόμβους MTS και Monte Titoli στο χαρτοφυλάκιό της. Στο ιστορικό της, βρίσκει κανείς ρίζες που φτάνουν πίσω στον Μεσαίωνα -στη Μπριζ (1285), την Αμβέρσα (1485) και το Άμστερνταμ (1602), ενώ η ίδρυσή της στη σημερινή μορφή πραγματοποιήθηκε το 2000, ως προϊόν συγχώνευσης των χρηματιστηρίων Άμστερνταμ, Παρισιού και Βρυξελλών.
Η ίδρυση του Euronext συνέπεσε, τέλος, με την καθιέρωση του ευρώ και την προσπάθεια ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Μετά την εξαγορά της NYSE Euronext από την Intercontinental Exchange (ICE), το 2014, το Euronext αποσχίστηκε και ακολούθησε ανεξάρτητη πορεία. Πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2023, προχώρησε στη σύσταση της EuroCTP, μιας κοινοπραξίας με 13 άλλα χρηματιστήρια, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πρόσβασης στα δεδομένα των χρηματαγορών.