Ασιατικά χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα ζυγίζοντας τη στάση της FED

Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε ο Kospi (0,69%), σε κόκκινο έδαφος και ο Nikkei (0,51%), Ο S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο 0,8%

Ασιατικά χρηματιστήρια, Kospi της Νότιας Κορέας © epa

Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα (Τετάρτη, 2/7), καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν αφενός τις δηλώσεις του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ, πως αναμένει η επίδραση των δασμών να αρχίσει να αποτυπώνεται στα στοιχεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, αφετέρου τις πληροφορίες που προέρχονται από τις ΗΠΑ ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιδιώξει να μειώσει τα επιτόκια εάν υπάρξει ύφεση στην αγορά εργασίας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,51%, χάνοντας μέρος από τα κέρδη που είχε επιτύχει μετά από το υψηλό 11 μηνών που κατέγραψε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση κατά 1,32% και έχασε 0,64%.

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,69%, στον απόηχο της έκθεσης για τον πληθωρισμό στη χώρα, η οποία έδειξε ότι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq παρέμεινε αμετάβλητος.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,8%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 0,45%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας παρέμεινε αμετάβλητος.

Οι μετοχές της Σιγκαπούρης έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές είδαν θετικά τα τελευταία σχόλια του Πάουελ. Οι μετοχές της Σιγκαπούρης σημείωσαν άνοδο 0,4% στο ιστορικό υψηλό των 4.005,39 μονάδων το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

«Ο πληθωρισμός έχει ήδη κολλήσει πάνω από τον στόχο, με κίνδυνο ανόδου από τους δασμούς τους επόμενους μήνες», έγραψε ο οικονομολόγος Αντίτια Μπέιβ σε χθεσινό του σημείωμα. «Η FED ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια φέτος εάν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για επιδείνωση της αγοράς εργασίας. Αλλά η έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό ανεβάζει τον πήχη για περικοπές». Επιπλέον, ο Μπέιβ προβλέπει ότι οι μελλοντικοί δασμοί θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. «Μια αισιόδοξη άποψη για τα δεδομένα θα ήταν ότι η αύξηση του πληθωρισμού των αγαθών αντανακλά κάποιες προληπτικές αυξήσεις τιμών πριν από τους δασμούς. Ωστόσο, πιθανότατα υπάρχει πολύ περισσότερος πληθωρισμός που θα οφείλεται στους δασμούς».