Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν ελαφρώς, εν μέσω αναμονής για κρίσιμα στοιχεία από την αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Ωστόσο, η πίεση που δέχθηκε το πολύτιμο μέταλλο συγκρατήθηκε χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου.
Η τιμή του χρυσού στην αγορά spot υποχώρησε κατά 0,2% στα 3.330,68 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια χρυσού παραδόσεως ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,3% στα 3.340,60 δολάρια.
Παρά την ελαφρά διόρθωση, ο χρυσός παραμένει σε γενικά ανοδική τροχιά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Fed. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο προσιτό για αγοραστές που συναλλάσσονται με άλλα νομίσματα.
Σύμφωνα με τον Ίλια Σπίβακ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομίας στην Tastylive, «οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε φάση εδραίωσης μετά τις ισχυρότερες εβδομαδιαίες αποδόσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων», ενώ υπογράμμισε πως «η γενική τάση παραμένει ανοδική». Το επίκεντρο της αγοράς είναι πλέον οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Fed.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά επιφυλακτικός ως προς τη μείωση των επιτοκίων, δηλώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα «περιμένει και θα συλλέξει περισσότερα στοιχεία» σχετικά με τις επιπτώσεις των δασμών στον πληθωρισμό, αποφεύγοντας να ενδώσει στις επανειλημμένες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άμεση και σημαντική μείωση των επιτοκίων.
Εργασία, δασμοί και πολιτικές εξελίξεις
Παρά την απρόσμενη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο, η μείωση στους ρυθμούς προσλήψεων δείχνει μια γενικότερη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας. Η αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ, κυρίως των δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, έχει επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική της απασχόλησης.
Οι επενδυτές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία της ADP για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, που θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς και τις μη αγροτικές θέσεις εργασίας (non-farm payrolls – NFP) που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Τα εν λόγω στοιχεία αναμένονται να δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα για τη βιωσιμότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον χρυσό αυτή τη στιγμή είναι ένα αναπάντεχα ισχυρό αποτέλεσμα στα NFP», σημείωσε ο Σπίβακ, «αν και κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό προς το παρόν».
Στο πολιτικό πεδίο, η Γερουσία των Ρεπουμπλικάνων ενέκρινε οριακά το νέο νομοσχέδιο δαπανών του Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και αύξηση των αμυντικών δαπανών. Το πακέτο, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει το εθνικό χρέος των ΗΠΑ κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμφωνίας εμπορίου με την Ινδία, αλλά δήλωσε δύσπιστος ως προς το ενδεχόμενο παρόμοιας συμφωνίας με την Ιαπωνία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να παρατείνει την προθεσμία της 9ης Ιουλίου για τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Πέραν του χρυσού, μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή του αργύρου υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στα 36,01 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα έπεσε κατά 0,4% στα 1.344,91 δολάρια, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 1.104,92 δολάρια.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν ένα περιβάλλον γεμάτο μεταβλητότητα και αβεβαιότητα, με τον χρυσό να παραμένει ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, αλλά και εξαρτημένο από κάθε κίνηση επιτοκίων, εμπορικών εντάσεων ή αλλαγών στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ.