Άνοδος στις ευρωαγορές: Ράλι σε ενέργεια και πρώτες ύλες

Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ, καθώς νέο νομοσχέδιο φαίνεται να παρέχει κίνητρα για την αιολική ενέργεια

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου © 123rf

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες το πρωί της Τετάρτης, με την ώθηση να δίνεται κυρίως από τις μετοχές του κλάδου της καθαρής ενέργειας και των πρώτων υλών. Το θετικό κλίμα ενισχύεται περαιτέρω από τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την ενέργεια (One Big Beautiful Bill Act) δημιουργεί αισιοδοξία στις αγορές.

Η πανευρωπαϊκή αγορά, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη STOXX 600, κατέγραφε άνοδο 0,35% λίγο μετά το άνοιγμα των συνεδριάσεων. Στις 07:15 (GMT), ο δείκτης διαμορφωνόταν στις 541,52 μονάδες, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης είναι οι μετοχές του μεταλλευτικού και τραπεζικού κλάδου, με αμφότερους τους τομείς να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1,2%.

Παράλληλα, κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζουν οι μετοχές των δανέζικων εταιρειών αιολικής ενέργειας Vestas και Orsted, οι οποίες καταγράφουν κέρδη 8,4% και 5% αντίστοιχα. Το άλμα αυτό οφείλεται στην αντίδραση των επενδυτών στη νεότερη εκδοχή του νομοσχεδίου «One Big Beautiful Bill» στις ΗΠΑ, το οποίο όπως φαίνεται παρέχει σημαντικά κίνητρα και ελαφρύνσεις για την αιολική ενέργεια.

Η αναθεώρηση του νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Γερουσία των ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε από αναλυτές της Citi ως «σημαντική ανακούφιση για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας». Μάλιστα, τη Δευτέρα, η παλαιότερη μορφή του νομοσχεδίου είχε πιέσει καθοδικά τη μετοχή της Vestas. Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται άμεσα στην αγορά.

Οι υπόλοιποι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθούν την ανοδική τροχιά. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύεται κατά 0,19%, στις 23.718,89 μονάδες στις 09:15 ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 8.809,47 μονάδες με άνοδο 0,27% στις 08:15 τοπική ώρα. Παρόμοια εικόνα και στο Παρίσι, με τον CAC 40 να σημειώνει άνοδο 0,40%, στις 7.693,06 μονάδες την ίδια ώρα. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στο Μιλάνο, όπου ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,59%, φτάνοντας στις 39.795,68 μονάδες.

Ανησυχίες στη Βρετανία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πρόνοιας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ κατάφερε τελικά να περάσει από το Κοινοβούλιο το επίμαχο νομοσχέδιο για το σύστημα πρόνοιας – αν και με σημαντικές υποχωρήσεις. Η τελευταία στιγμή αλλαγή πλεύσης, με την απάλειψη διατάξεων που περιόριζαν την επιλεξιμότητα για παροχές, επέτρεψε την έγκριση του νομοσχεδίου, παρά τις αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Συνολικά, 49 βουλευτές των Εργατικών καταψήφισαν, με τον Στάρμερ να αποφεύγει ωστόσο ευρύτερη ανταρσία.

Η αρχική εκδοχή των μεταρρυθμίσεων είχε στόχο εξοικονόμηση 5 δισ. λιρών έως τη δημοσιονομική χρήση 2029-2030, χρονικό σημείο κατά το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ωστόσο, με τις αλλαγές, το ανεξάρτητο think tank Resolution Foundation εκτιμά πως το νέο σχέδιο θα κοστίζει πλέον 200 εκατ. λίρες ετησίως στο κράτος. Αυτό δημιουργεί επιπλέον πίεση στην υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η οποία καλείται να καλύψει το κενό είτε με νέες περικοπές είτε με αύξηση φόρων στο φθινοπωρινό προϋπολογισμό.

Το Ίδρυμα Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) προειδοποίησε ότι η αποτυχία να βρεθούν εξοικονομήσεις στον τομέα πρόνοιας έχει υποδιπλασιάσει το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει η Ριβς, κάνοντάς τη περισσότερο ευάλωτη σε δημοσιονομικούς κραδασμούς.

Όπως σημειώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του IFS, Helen Miller, «από τη στιγμή που τα σχέδια για τις δαπάνες των υπουργείων είναι ήδη “κλειδωμένα” και η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω στις περικοπές προς συνταξιούχους και εργαζόμενους, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα αυξηθούν οι φόροι. Το ερώτημα πλέον είναι ποιοι φόροι και κατά πόσο».

Το παραπάνω κλίμα δημιουργεί αστάθεια στο πολιτικό πεδίο του Ηνωμένου Βασιλείου και επηρεάζει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες των αγορών, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερη σαφήνεια στις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολογική πολιτική.