Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα (3/7), με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το μέλλον της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στην τρέχουσα κυβέρνηση και ταυτόχρονα να αναμένουν την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ο γενικός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σε πράσινο έδαφος ανεβασμένος κατά 0,35%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ανεβαίνει κατά 0,4%, ο γαλλικός CAC κατά 0,3% και ο γερμανικός DAX κατά 0,23%. Στην περιφέρεια ο Ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται επίσης σε θετικό περιβάλλον (0,09%), ενώ ο ιταλικός FTSE MIB πέφτει οριακά (0,18%). Ο ιταλικός δείκτης είναι ο μοναδικός δείκτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που βρίσκεται σε αρνητικό περιβάλλον στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων.
Αυτό το θετικό ξεκίνημα στην Ευρώπη έρχεται μετά από μια πιο ανάμεικτη χθεσινή ημέρα, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι τιμές των ομολόγων, καθώς και ο δείκτης FTSE σημείωσαν απότομη πτώση.
Τα παραπάνω συμβαίνουν στον απόηχο της εμφάνισης της υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, όπου ήταν εξαιρετικά ανήσυχη καθώς αυξάνονταν οι πιέσεις στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ριβς ασχολείται με ένα «προσωπικό ζήτημα» και πως έχει την πλήρη υποστήριξη από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Η Ρέιτσελ Ριβς έχει την υποστήριξη της αγοράς ομολόγων, υποστήριξε η Κάθλιν Μπρουκς, διευθύντρια έρευνας στην XTB. Η Μπρουκς είπε ότι η χθεσινή μαζική πώληση ομολόγων αντανακλούσε ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό και αποτελεί επίσης μια υπενθύμιση στην «ακραία αριστερά του Εργατικού Κόμματος ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τον λογαριασμό των επιδομάτων». Η Μπρουκς έγραψε χαρακτηριστικά: «Μετά το αποδυναμωμένο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, η προσοχή εστιάστηκε στην ανάγκη αύξησης των φόρων και ενδεχομένως έκδοσης περισσότερων δανείων για την κάλυψη του κόστους των σχεδίων των Εργατικών. Ωστόσο, η εξέγερση στην αγορά ομολόγων υποδηλώνει ότι αυτές οι δύο επιλογές δεν είναι βιώσιμες όταν το εθνικό χρέος είναι τόσο υψηλό και η οικονομία τόσο αδύναμη. Η αγορά ομολόγων λέει στην Υπουργό Οικονομικών να συνεχίσει τη δουλειά τής μείωσης των μη βιώσιμων επιπέδων δαπανών του δημόσιου τομέα, αλλά θα την ακούσει;».