Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν νέους εμπορικούς κραδασμούς και γεωπολιτική αναταραχή, παρά την πρόσφατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,5%, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,8% και τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,6%. Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος.
Η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται παρά την προηγούμενη ανοδική πορεία τους, η οποία ενισχύθηκε από τις εισροές κεφαλαίων από επενδυτές που αναζητούν εναλλακτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσέλκυσαν πρόσφατα τον δεύτερο υψηλότερο όγκο εισροών της τελευταίας εικοσαετίας.
Ωστόσο, το χρήμα κατευθύνεται κυρίως σε μεγάλες, ήδη εισηγμένες εταιρείες, ενώ η αγορά νέων δημόσιων εγγραφών (IPO) δείχνει να έχει «παγώσει». Επενδυτές και σύμβουλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα που προκύπτει από τις διακυμάνσεις στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, εντείνεται και ο προβληματισμός για την αποτίμηση των νέων εταιρειών και την επίδοσή τους μετά την είσοδο στο ταμπλό.
Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στις αλλεπάλληλες αναβολές ή ματαιώσεις δημόσιων εγγραφών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Η γερμανική Brainlab, που δραστηριοποιείται στην ιατρική τεχνολογία, ανέβαλε την IPO της επικαλούμενη «γεωπολιτική αβεβαιότητα». Αντίστοιχα, η φαρμακευτική Stada και η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Autodoc καθυστέρησαν ή ακύρωσαν τα σχέδιά τους για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Η Cobalt Holdings, επενδυτική εταιρεία στον χώρο των μετάλλων με τη στήριξη της Glencore, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για την IPO που προγραμμάτιζε στο Λονδίνο – μια εισαγωγή που επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη του 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νευρικότητα εντείνεται από παραδείγματα όπως η Douglas, της οποίας η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 12% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.