Σε νέα τροχιά εισέρχεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η επικείμενη εξαγορά της ΕΧΑΕ από τον ευρωπαϊκό κολοσσό Euronext εξελίσσεται σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας. Το ενδιαφέρον του ομίλου, που διαχειρίζεται τις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές της γηραιάς ηπείρου – από το Παρίσι και το Άμστερνταμ, έως τη Λισσαβώνα και το Μιλάνο – αντιμετωπίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας στο powergame.gr, κορυφαία στελέχη του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κλάδου βλέπουν μόνο θετικά από την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι ανοίγεται μια νέα εποχή για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η αγορά αλλάζει διάσταση», σημειώνει ο πρόεδρος της Euroxx Χρηματιστηριακή, κ. Τζουζέπε Τζιάνο. «Η εξαγορά αυτή από μόνη της συνιστά αναβάθμιση. Θα μπουν στόχοι, θα μειωθούν τα κόστη εισαγωγής για τις επιχειρήσεις, ενώ είναι βέβαιο πως θα υπάρξει εξυγίανση στον κλάδο. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, από τριάντα χρηματιστηριακές εταιρείες έμειναν μόλις δέκα».
Αντίστοιχα, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη με θετικό αποτύπωμα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνέχεια της πορείας αναβάθμισης της χώρας μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Μπαίνουμε στην Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά. «Η πρόσβαση για τους ξένους επενδυτές διευκολύνεται αισθητά, καθώς εντασσόμαστε σε μια ομάδα αγορών με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 6 τρισ. ευρώ».
Οι επόμενες κινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένονται οι πρώτες χειροπιαστές κινήσεις από πλευράς Euronext, ενώ ήδη έχει διατυπωθεί επίσημα η πρόθεση για προαιρετική δημόσια πρόταση εξαγοράς έως και του 100% των μετοχών της ΕΧΑΕ – της εισηγμένης εταιρείας που λειτουργεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η πρόταση αναμένεται να λάβει τη μορφή ανταλλαγής μετοχών, με αποτίμηση της μετοχής της ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ, δηλαδή συνολική αξία 399 εκατ. ευρώ, βάσει της τιμής του Euronext στις 30 Ιουνίου 2025.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχική σύνθεση της ΕΧΑΕ είναι διασκορπισμένη: πλην του American Funds Smallcap World Fund, που κατέχει ποσοστό 5,09%, κανένας άλλος μέτοχος δεν ξεπερνά το 5%, με το υπόλοιπο να ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, και επενδυτικά κεφάλαια.
Η πρόθεση του Euronext έχει ήδη τεθεί υπόψη της διοίκησης της ΕΧΑΕ, ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη στήριξη του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο εγχείρημα.
Πηγές με γνώση των συζητήσεων εξηγούν πως το Euronext δεν ενδιαφέρεται μόνο για την απόκτηση της ΕΧΑΕ, αλλά για την ένταξη της Αθήνας σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας – με κοινή τεχνολογική πλατφόρμα, συστήματα εκκαθάρισης και εποπτεία. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, το όφελος θα είναι απτό: μεγαλύτερη διασύνδεση με τις διεθνείς αγορές και διευρυμένη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και υπενθυμίζει ότι δέκα χρόνια μετά τα capital controls, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χάρτη.
Ο ρόλος της Ελλάδας την επόμενη μέρα
Προβλέπεται διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στη διοίκηση του σχήματος, με τον CEO της ΕΧΑΕ να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Euronext και την Ελλάδα να εκπροσωπείται εκ περιτροπής στην εποπτική επιτροπή από το 2026.
Όπως σημειώνει ο κ. Τζιάνο, η συμφωνία δεν είναι απλώς μια μεταβίβαση. Είναι «μήνυμα εμπιστοσύνης στην πορεία εκσυγχρονισμού» και, παράλληλα, ευκαιρία για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε περιφερειακό κόμβο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με κεφαλαιοποίηση που δεν ξεπερνά το 35% του ελληνικού ΑΕΠ – έναντι άνω του 75% στις αγορές του Euronext – οι δυνατότητες είναι σημαντικές. Η τελική μορφή της πρότασης και η στάση των μετόχων θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Tι σημαίνει Euronext
Βάσει του αριθμού (1800) των εισηγμένων εταιριών του, που κυμαίνονται από τοπικούς και διεθνείς κολοσσούς έως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο σε αριθμό εγγραφών χρηματιστήριο της Ευρώπης αλλά και το χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη.
Διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι.
Πέραν των μετοχών, το Euronext είναι ο κορυφαίος χώρος για εισαγωγή και διαπραγμάτευση Ομολόγων, ETF, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Warrants & Certificates και Δομημένων Ομολόγων, συνδέοντας εκδότες όλων των μεγεθών με μια βαθιά και ποικιλόμορφη βάση επενδυτών.
Ως ο κορυφαίος χώρος εισαγωγής μετοχών στην Ευρώπη και ο κορυφαίος χώρος εισαγωγής ομολόγων παγκοσμίως, το Euronext δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να επεκταθούν, να αντλήσουν κεφάλαια αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη προβολή στις κεφαλαιαγορές.