BofA: Ευρωπαϊκό ράλι στα ομόλογα εν μέσω θερινής ευφορίας, ελκυστικά τα ελληνικά

Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, καθώς το 2025 περνά στο δεύτερο μισό του, αναλύει νέα έρευνα της Bank of America (BofA)

BofA © 123rf.com

Καθώς το 2025 περνά στο δεύτερο μισό του, το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο μοιάζει να αψηφά κάθε προσδοκία. Παρά τα σύννεφα της γεωπολιτικής αστάθειας, τις πληγές από εμπορικές εντάσεις και τις διαρκείς παλινωδίες της νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές παρουσιάζουν εικόνα εντυπωσιακής ανάκαμψης. Ομόλογα και μετοχές κινούνται με ρυθμούς που θυμίζουν «καλοκαίρι ευφορίας», ενώ στην Ευρώπη το κλίμα ενισχύεται από μια ευνοϊκή πολιτική συγκυρία και την απλόχερη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών.

Το φαινόμενο, όπως επισημαίνει και η Bank of America, παραπέμπει σε μια νέα φάση επενδυτικής αισιοδοξίας, η οποία, αν και ενθαρρυντική, ενέχει και τα πρώτα σημάδια υπερθέρμανσης. Η αναζήτηση σταθερότητας στρέφει το βλέμμα στα εταιρικά ομόλογα, με την Ευρώπη να αναδύεται ως πρωταγωνιστής σε ένα σκηνικό όπου η ρευστότητα, οι αποδόσεις και η ψυχολογία των αγορών συνθέτουν μια εύθραυστη αλλά συναρπαστική ισορροπία.

Στην Ευρώπη, η εικόνα δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχουν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά 15ετίας, ενώ οι ελβετικές αποδόσεις έχουν επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος. Παράλληλα, η ισχυρή ζήτηση για ευρωπαϊκές μετοχές –με τη Γερμανία να ηγείται της τάσης– ενισχύει την ιδέα μιας νέας «ευρωπαϊκής εξαίρεσης», στηριζόμενης σε πιο ήπιες πολιτικές εξελίξεις, ενεργή δημοσιονομική στήριξη και διαρκή νομισματική χαλάρωση.

Τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική εξίσωση

Μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα, και τα ελληνικά ομόλογα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διεθνείς επενδυτές. Όπως επισημαίνει η BofA, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές, με το 10ετές να κινείται σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από άλλων μεσογειακών οικονομιών, όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της BofA, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους «κερδισμένους» του πρώτου εξαμήνου του 2025, καθώς παρουσιάζει υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, σταθερή αύξηση ΑΕΠ και περιορισμένη αύξηση του δημόσιου χρέους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η διαφοροποίηση μεταξύ κυβερνητικού και εταιρικού χρέους ενισχύει την εικόνα αξιοπιστίας και σταθερότητας.

Η συνεχιζόμενη πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ λειτουργεί ως πρόσθετος καταλύτης για τις ελληνικές εκδόσεις, προσφέροντας ένα ευνοϊκό πλαίσιο για νέες τοποθετήσεις. Η προσδοκία για σύγκλιση των spreads μεταξύ υψηλού κινδύνου (high yield) και επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) δημιουργεί περιθώρια αποδόσεων για τους επενδυτές, με τα ελληνικά ομόλογα να κινούνται στο επίκεντρο αυτής της δυναμικής.

Καθώς οι θετικές μακροοικονομικές ενδείξεις ενισχύονται και το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει αισιόδοξο, η ελληνική καμπύλη αποδόσεων συνεχίζει να δείχνει αντοχές, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και τη μετατόπιση της χώρας προς πιο ώριμες και ανθεκτικές επενδυτικές τάξεις.

Άνοδος και στα εταιρικά ομόλογα

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε κινήσεις «συμπίεσης» στα spreads: high yield έναντι investment grade, τράπεζες έναντι εταιρειών. Το θερινό μοτίβο –με εποχικά τεχνικά θετικά, αισιοδοξία στην αγορά μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ και ιστορικά παραδείγματα όπως οι φοροελαφρύνσεις Τραμπ το 2017– ενισχύει το σενάριο για περαιτέρω σύγκλιση των spreads.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά των εταιρειών, οι οποίες επιδεικνύουν χρηματοοικονομική σύνεση ενόψει της δημοσιονομικής υπερκινητικότητας των κρατών. Με την εταιρική πίστη να αυξάνεται μόλις κατά 2,3% στην Ευρωζώνη –όταν το κρατικό χρέος αυξάνεται κατά 12% παγκοσμίως– οι επενδυτές στρέφονται σε εταιρικά ομόλογα ως πιο σταθερή πηγή αποδόσεων. Σημαντική είναι και η άνοδος των νέων εκδόσεων («debut issuers»), με το 92% αυτών να έχει ενισχυθεί ήδη το 2025. Παρότι η Ευρώπη υπολείπεται ακόμη των ΗΠΑ ως προς τη στροφή από τραπεζικό δανεισμό σε αγορές κεφαλαίου, η δυναμική των νέων εταιρικών εκδόσεων δείχνει να επιταχύνεται.

Ωστόσο, τα σημάδια υπερβολής παραμένουν: οι τιμές του χρυσού ετήσιας βάσης αγγίζουν αποδόσεις 55%, τα fund ροές στις αναδυόμενες αγορές φτάνουν σε υψηλά 6ετίας, και κάποια spreads εταιρικών τίτλων γίνονται αρνητικά. Οι πιθανοί καταλύτες για αναταραχή ενόψει: εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ πιο σκληροί απ’ ό,τι αναμενόταν, πολιτικοποιημένες αποφάσεις της Fed, και ο παραδοσιακός «Αύγουστος της επιφυλακής» πριν την επιστροφή της έκδοσης τον Σεπτέμβριο.

Σε έναν κόσμο που πλημμυρίζει από φθηνό χρήμα, τα εταιρικά ομόλογα –ιδίως τα ευρωπαϊκά– παραμένουν μια «όαση» σταθερότητας. Αρκεί οι επενδυτές να γνωρίζουν πότε να σερβίρουν την «σαμπάνια» και πότε να την αποφεύγουν.