THEPOWERGAME

Στο υψηλό διετίας αναρριχήθηκε την Πέμπτη το 10ετές κόστος δανεισμού της Γερμανίας, δηλαδή μια ημέρα αφού ανακοινώθηκε πως οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2008. Η προοπτική μιας δυναμικής αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη έχει θορυβήσει τους επενδυτές διότι μπορεί να αλλάξει νωρίτερα την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής από τα υφιστάμενα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία έχουν καλλιεργήσει ένα ράλι στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών από την έναρξη της πανδημίας. Καθώς κερδίζουν έδαφος τα σενάρια μιας πρώιμης αναδίπλωσης των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων ή και αύξησης των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει προκληθεί ένα κύμα ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές που επιθυμούν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους.
Ο πληθωρισμός τρομάζει τους επενδυτές
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε την Πέμπτη μέχρι το -0,10%, έχοντας ενισχυθεί κατά 18 μονάδες βάσης σε διάστημα μηνός και 42 μ.β. κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, με εκείνες των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Ιταλίας να κυμαίνονται στο 0,28% και 1,06%, αντίστοιχα, από το -0,365% και το 0,52% που ίσχυαν στις αρχές του έτους. Το 10ετές κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,68% από το 0,917% αρχές Ιανουαρίου. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έχει απωλέσει περίπου το 4% της αξίας του από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι την Πέμπτη, υποχωρώντας από ένα ακόμη ιστορικό υψηλό που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή. Στο κόκκινο βρέθηκαν, επίσης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με τον Europe Stoxx 600 να διολισθαίνει πάνω 2,2% από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.
Οι απώλειες αυτές συνδέονται με την ανησυχία πως η Fed και η ΕΚΤ θα αναγκαστούν να αυξήσουν νωρίτερα το κόστος δανεισμού στις οικονομίες τους, θέτοντας ένα τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική του τελευταίου 12μήνου, λόγω της ταχύτερης ανάκαμψης από την πανδημία αλλά και της ανόδου των τιμών σε πρώτες ύλες. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, με πτώση κατά 34 χιλιάδες στις 473 χιλιάδες την περασμένη εβδομάδα. Παρομοίως εκτιμάται πως στην Ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.