Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά. Όλα έχουν την εξήγησή τους για την άπνοια στις συναλλαγές και το λιγοστό ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όταν έχουν αντληθεί πάνω από 5,2 δισ. ευρώ σε επτά μήνες από μία αγορά εν μέσω πανδημίας, δεν λειτουργούν τα αντανακλαστικά και ο προεξοφλητικός μηχανισμός της που σε αυτή τη συγκυρία αφορά τα κεφάλαια που θα έρθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά «λείπουν» από την αγορά περί τα 24,5 εκατ. ευρώ για τις 212 μέρες από την αρχή του 2021 μέχρι και το τέλος Ιουλίου, που είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ. Δηλαδή, από τον ημερήσιο τζίρο θα πρέπει να αφαιρούνται 24,5 εκατ. ευρώ που πήγαν είτε στις αυξήσεις κεφαλαίου, είτε στις εκδόσεις των ομολογιακών. Μετά την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υπερκαλύψθηκε, καλά πήγε και η αύξηση της Alpha Bank, αφού συγκεντρώθηκαν τα 800 εκατ. ευρώ.
Καλά όμως πηγαίνουν και οι αυξήσεις μικρότερων εισηγμένων, όπως της Τζιρακιάν, η οποία άντλησε τα 3 εκατ. ευρώ που ζητούσε.
Αυτές τις ημέρες τρέχει η αύξηση της ΕΛΓΕΚΑ ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ ξεκίνησε και η αύξηση με μετρητά της Premia. Συνολικά, η Premia κάνει αύξηση 75 εκατ. ευρώ εκ των οποίων με μετρητά είναι 47 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι μέσω εισφοράς σε είδος. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως αυξήσεις κεφαλαίου αναμένονται και από μικρότερες εταιρείες.
Τα ελληνικά assets είναι ανάρπαστα, αφού οι εκδόσεις των ομολογιακών από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τα 2,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΕΗ προ τριμήνου εξέδωσε ομολογιακό για άλλα 750 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος άντλησε 500 εκατ. ευρώ, η Μότορ Οιλ, είχε εκδώσει ομόλογο διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α., 7ετούς διάρκειας για 200 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 1,9%.
Σημειωτέον, ότι σήμερα μετά το κλείσιμο της Wall Street αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch σχετικά το ελληνικό αξιόχρεο. Από το τι θα πει ο αμερικανικός οίκος, θα κριθούν πολλά για την πορεία της οικονομίας και την πιθανότητα πρόωρης αναβάθμισης. Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ» και σταθερές προοπτικές, ενώ με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% πριν ανέλθει σε 7,6% το 2022.