Μπορεί ο FTSE να μην έδωσε την πολυπόθητη ημερομηνία επιστροφής της αγοράς στα ώριμα χρηματιστήρια, όπως αναμενόταν, στις 8 Απριλίου, αφήνοντας υποσχετική για την επόμενη αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, αλλά στο μεσοδιάστημα εκκρεμεί μία ακόμα (αξιολόγηση) που θα κρίνει το come back στις ώριμες αγορές, αυτή του MSCI, τον Ιούνιο. Γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ωστόσο, είναι ότι η αγορά μας παραμένει α) η πιο ελκυστική σε σχέση με τις αγορές που καλύπτει ο MSCI και β) η πλέον προσοδοφόρα σε διάστημα 5ετίας!
Σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία, αυτά του περασμένου Μαρτίου, ο ελληνικός MSCI εμφανίζει απόδοση 23,72% την τελευταία 5ετία, κι ενώ έχουν μεσολαβήσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, τον πληθωρισμό, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Αυτό όταν η απόδοση στον MSCI Aναδυόμενων Αγορών ήταν μονοψήφια, της τάξης του 7,94%, και των Παγκόσμιων Αγορών του ίδιου δείκτη 15,18%.
Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Χ.Α. και οι μετοχές του ελληνικού MSCI εκτινάχθηκαν σε αποδόσεις κατά 23,44%, έναντι 2,93% των αναδυόμενων αγορών και -1,32% του παγκόσμιου δείκτη. Ήταν η περίοδος που στο Χ.Α. έτρεξαν μια σειρά από placements και επιχειρηματικές ειδήσεις, ενώ στο εξωτερικό καταγράφηκαν προβληματισμός και ανησυχία ότι με την έλευση Τραμπ και την επιβολή των δασμών η αμερικανική οικονομία και οι υπόλοιπες θα γύριζαν σε ύφεση.
Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά στοιχεία του MSCI Greece σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές που ο οίκος καλύπτει. Στο Χ.Α. και τις εννέα ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece (ETE, Εurobank, Αlpha, Πειραιώς, Mυτιληναίος, OTE, ΔΕΗ, Jumbo,ΟΠΑΠ), έχουν μέση μερισματική απόδοση 3,47%, σε περιβάλλον δε που τα επιτόκια διεθνώς υποχωρούν. Αυτό όταν στον MSCI αναδυόμενων αγορών η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 2,65% και στον παγκόσμιο δείκτη σε 1,92%. Τονίζουμε ότι στο Χ.Α. υπάρχουν μετοχές με μεριματική απόδοση άνω του 7%…
Οι ελληνικές μετοχές του MSCI διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e, 8,06 φορές, έναντι 15,10 φορές για τον MSCI των αναδυόμενων αγορών (δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον Ελληνικό) και 20,57 φορές σε σχέση με τις μετοχές του παγκόσμιου δείκτη (δηλαδή το υπερδιπλάσιο!). Και όχι μόνο, η αγορά παραμένει φθηνή και στο άμεσο μέλλον, με p/e 7,68 φορές, έναντι 11,96 φορές για τον αναδυόμενο δείκτη και 17,23 φορές για τον παγκόσμιο. Τέλος, η τιμή των μετοχών σε σχέση με τη λογιστική τους αξία διαμορφώνεται για τις μετοχές του Ελληνικού δείκτη σε 1,14 φορές, έναντι 1,82 φορές για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών και 3,10 φορές σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη.
Όλα αυτά εξηγούν, όπως υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές, γιατί από την αρχή του χρόνου οι καθαρές εισροές από το εξωτερικό ξεπερνούν τα 350 εκατ. eυρώ.