THEPOWERGAME
O υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός μίλησε χθες στο συνέδριο του Economist, λέγοντας ότι «το τραπεζικό σύστημα και οι κεφαλαιαγορές είναι οι δύο δυνητικές “τούρμπο” μηχανές της οικονομίας, πολύτιμες για την άντληση κεφαλαίων», όμως, προς το παρόν, δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμία… απογείωση. Κι αν η κυβέρνηση θωρακίζει την εγχώρια κεφαλαιαγορά μετά τη κηλίδα που άφησε το σκάνδαλο της Folli Follie, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν απρόθυμοι να μπουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κι αυτό, τη στιγμή που τα μηνύματα στην οικονομία είναι ενθαρρυντικά, ανεξάρτητα από την έκβαση της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές, τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ πλήρωσε την Τετάρτη ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου για να αποκτήσει τα θνησιγενή Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μέχρι τέλος Ιουλίου, θα έρθουν περί τα 4 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια κοντά στα 50 δισ. ευρώ και αναμένεται μονοψήφιο ύψος NPEs στα μέσα του 2022 και γενικότερα υπάρχει τέτοια κινητικότητα που στην πράξη δεν φαίνεται να συγκινεί τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους να ρίξουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η αγορά από τις 14 Ιουνίου και μετά, έχει καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες από 7%, ενώ πολλά χαρτιά, όπως έχει γράψει το powergame.gr, έχουν περάσει ήδη στο κόκκινο, ψαλιδίζοντας τα κέρδη του εξαμήνου από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, οι ξένοι έχουν εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, κάτι που άλλωστε προκύπτει από τις μηδενικές ως αρνητικές αποδόσεις του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, αλλά βραχυπρόθεσμα τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σύνδεση του ελληνικού growth story με τον τουρισμό. Τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα, αφού, για παράδειγμα, οι Βρετανοί τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας χωρίς να έχουν πρόβλημα να επιστρέψουν στη δική τους δίχως καραντίνα από τις 19 Ιουλίου και μετά, δηλαδή μετά τα μέσα του θέρους. Προέλαση της μετάλλαξης Δέλτα δε, μπορεί να στοιχίσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μετά τον Αύγουστο. Κι εκεί που η αγορά, η κυβέρνηση και όλα τα think tanks ανέμεναν ότι ο τουρισμός φέτος θα διαμορφωνόταν στο 45 – 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, οι ελπίδες αυτές μπορεί να καταστούν φρούδες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και να κοστίσουν στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, η Κομισιόν περιμένει πάνω από 4,2%, 3,6% αναμένει η κυβέρνηση και πάνω από 5% οι ξένοι οίκοι.
Χθες, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έδειξε σημαντική αδυναμία,, αν και μετοχές, όπως η Aegean, Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Jumbo, EYΔΑΠ και ΔΕΗ έδειξαν ότι «παιχνίδι» στο ταμπλό μπορεί να αλλάξει και να μην χρειαστεί να δοκιμαστούν κρίσιμες στηρίξεις στην περιοχή των 825 μονάδων.