Ισχυρό ενδιαφέρον για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Athex Group) έχει επιδείξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, το Euronext.
Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επισήμως με επιστολή πρόθεσης και οι διαπραγματεύσεις, που έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, φαίνεται πως οδεύουν προς την τελική ευθεία. Η διοίκηση του Euronext βρίσκεται στην Αθήνα, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν σε δημόσια πρόταση εξαγοράς του Ομίλου του Χρηματιστηρίου.
Η εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών ήταν διακριτική, αλλά ουσιαστική. Προσωπική ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παρακολούθηση της διαδικασίας από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ ενήμερος φέρεται να ήταν εξ αρχής και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συμφωνία έχει χαρακτήρα στρατηγικής τοποθέτησης. Δεν πρόκειται απλώς για μεταβίβαση μετοχών, αλλά για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και για ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα δίκτυο με διεθνές εκτόπισμα. Σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ βρίσκονται σε αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια, στις ελληνικές συστημικές τράπεζες ενώ ποσοστό εξακολουθεί να κατέχει και το δημόσιο.
Ο όμιλος Euronext, με έδρα το Παρίσι και επικεφαλής τον Stephane Boujnah από το 2015, ελέγχει ήδη τις χρηματιστηριακές αγορές σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Νορβηγία. Είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ η εκκαθάριση συναλλαγών γίνεται στη Ρώμη. Περίπου 2.000 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Euronext, με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Με την προσθήκη της Αθήνας, η εμβέλεια του ομίλου διευρύνεται σε ακόμη μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – και η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν κύκλο διαφορετικών δυνατοτήτων.
Κορυφαίος παίκτης στις κεφαλαιαγορές η Euronext που θέλει να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο
Η Euronext αποτελεί τον μεγαλύτερο πολυεθνικό χρηματιστηριακό όμιλο στην Ευρώπη, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαπραγμάτευσης και μετα-διαπραγμάτευσης (post-trade) για ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων. Με στρατηγικό προσανατολισμό στην τεχνολογική καινοτομία και τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών, η Euronext παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε.
Ο όμιλος διαχειρίζεται σχεδόν 2.000 εισηγμένους εκδότες, με συνολική κεφαλαιοποίηση που άγγιξε τα 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2023. Στα διαπραγματεύσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται μετοχές, ETFs, ομόλογα, δικαιώματα προαίρεσης, εμπορεύματα, νομίσματα και δείκτες.
Η Euronext είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κόμβος για την έκδοση ομολόγων και κεφαλαίων, ενώ προσφέρει και τεχνολογικές υπηρεσίες σε τρίτους. Παράλληλα με την κύρια ρυθμιζόμενη αγορά της, λειτουργεί τις πλατφόρμες Euronext Growth και Euronext Access, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις αγορές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με σημαντική παρουσία στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, η Euronext έχει ως έδρα καταχώρισης το Άμστερνταμ και επιχειρησιακό κέντρο το Παρίσι. Η Euronext Paris αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ομίλου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στον τομέα των εμπορευμάτων, μέσω της πλατφόρμας Nord Pool για την ηλεκτρική ενέργεια και της Fish Pool για αλιεύματα, ενώ προσφέρονται και αγορές για γεωργικά προϊόντα όπως το αλεύρι και η ελαιοκράμβη.
Οι υπηρεσίες post-trade του ομίλου περιλαμβάνουν εκκαθάριση συναλλαγών από την Euronext Clearing με έδρα τη Ρώμη και φύλαξη και διακανονισμό μέσω του δικτύου Euronext Securities, που λειτουργεί ως κεντρικό αποθετήριο τίτλων.
Η εξαγορά της Borsa Italiana ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της Euronext στην αγορά σταθερού εισοδήματος, μέσω της ενσωμάτωσης των MTS και Monte Titoli, εδραιώνοντάς την ως βασικό παίκτη στην υποδομή ομολόγων στην Ευρώπη.
Με ιστορικές ρίζες στα παλαιότερα χρηματιστήρια του κόσμου — από την Μπρυζ και την Αμβέρσα μέχρι το Άμστερνταμ και το Παρίσι — η σημερινή Euronext δημιουργήθηκε το 2000 με τη συγχώνευση των αγορών Άμστερνταμ, Βρυξελλών και Παρισιού, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ενοποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές.
Από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους βασικότερους χρηματοοικονομικούς κόμβους της ηπείρου. Το 2014, αποσχίστηκε από την Intercontinental Exchange (ICE), ενώ το 2023 ίδρυσε την κοινοπραξία EuroCTP με 13 ακόμη χρηματιστήρια, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας δεδομένων για τις ευρωπαϊκές αγορές, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ένωση Κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.