Χαμηλή πτήση στα ασιατικά χρηματιστήρια, οι ανησυχίες

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε πτώση έπειτα από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Χαμηλότερα και οι μετοχές της Κίνας

Ασιατικά χρηματιστήρια © EPA/KIMIMASA MAYAMA

Σε αρνητικό έδαφος τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς επικρατεί επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές μετά από τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις που οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε πτώση 0,9% έπειτα από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η υποχώρηση ήρθε μια μέρα μετά μετά την ενισχυμένη πορεία που προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για συμφωνία εμπορικής πολιτικής, η οποία προβλέπει επιβολή φόρου 15% στις εισαγωγές από την Ιαπωνία — σημαντικά χαμηλότερου από το 25% που είχε αρχικά εξαγγελθεί και αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Στο μέτωπο των τιμών, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην πρωτεύουσα Τόκιο διαμορφώθηκε στο 2,9% για τον Ιούλιο, μειωμένος από το 3,1% του Ιουνίου. Όπως επισημαίνει η ING Economics, οι προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να συγκρατήσει τον πληθωρισμό αποδίδουν, αν και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Η ING εκτιμά ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 30–31 Ιουλίου, ενώ είναι πιθανό να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

Στις κινεζικές αγορές, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,9%, , ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης σημείωσε πτώση 0,3%.

Στο διπλωματικό πεδίο, την Πέμπτη, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυναν κοινή έκκληση για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα τεταμένης διμερούς συνόδου στο Πεκίνο, που σημαδεύτηκε από σημαντικές διαφωνίες σε θέματα εμπορίου και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η προσοχή των αγορών στρέφεται τώρα στη συνάντηση που αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ με Κινέζους αξιωματούχους στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σε μια προσπάθεια επίτευξης εμπορικής συμφωνίας πριν τη λήξη της προσωρινής δασμολογικής εκεχειρίας στις 12 Αυγούστου. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μια επίσκεψη στην Κίνα «δεν είναι πολύ μακριά χρονικά», υποδηλώνοντας σταδιακή αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Ένα κρίσιμο ερώτημα για τις αγορές είναι αν θα παραταθεί η δασμολογική εκεχειρία», σημειώνει η ING Economics. «Εκτιμούμε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, όμως, στο μεταξύ, οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τυχόν προσαρμογές στους υφιστάμενους δασμούς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Στην υπόλοιπη Ασία, ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,4%, στις 8.673,80 μονάδες.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κατέγραψε οριακή πτώση 0,2%, ενώ στην Ινδία ο Sensex σημείωσε επίσης απώλειες 0,6%.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την Πέμπτη με άνοδο 0,1%, σε νέο ιστορικό υψηλό των 6.363,35 μονάδων. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,7%, στις 44.693,91 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε νέα ρεκόρ με άνοδο 0,2%, κλείνοντας στις 21.057,96 μονάδες.

Η Ινδία, παράλληλα, επιδιώκει προνομιακούς δασμούς στη συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πιγιούς Γκογιάλ. Ο Γκογιάλ, που ηγήθηκε και των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Ινδίας–Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Νέα Δελχί μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους από τους οικονομικούς της ανταγωνιστές.

Στην Ιαπωνία, η HSBC προβλέπει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,75%.

Η τράπεζα σημειώνει ότι η πρόσφατη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου για την επιβολή αμοιβαίων δασμών, ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης και βοηθά την επιστροφή της BoJ σε πορεία «νομισματικής κανονικοποίησης».

Παράλληλα, η HSBC αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,50% στη διάρκεια της προσεχούς συνεδρίασης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση προβλέψεων που θα τη συνοδεύει.

Στην Ταϊλάνδη, η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε στάσιμη, εν μέσω σοβαρής διπλωματικής κρίσης με την Καμπότζη.

Το χρηματιστήριο SET Index δεν παρουσίασε μεταβολές, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα με την Καμπότζη κλιμακώθηκαν σε πολλές περιοχές την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters. Τουλάχιστον 15 άμαχοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί, ενώ η Μπανγκόκ ανέπτυξε μαχητικό F-16 για πλήγματα εντός της Καμπότζης.

Η κρίση κορυφώθηκε όταν η Ταϊλάνδη ανακάλεσε την Τετάρτη τον πρέσβη της από την Πνομ Πενχ και απέλασε τον Καμποτζιανό διπλωμάτη, ως απάντηση στον τραυματισμό δεύτερου Ταϊλανδού στρατιώτη από νάρκη στη μεθοριακή ζώνη.

Ο δείκτης CSX Index της Καμπότζης δεν παρουσίαζε συναλλαγές έως τις 11:30 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.