Wall Street: Κέρδη για S&P 500 και Nasdaq με ράλι της Alphabet

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ένας αδύναμος μήνας για τις αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών στη Wall Street

Χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης © EPA/JUSTIN LANE

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο την Τετάρτη στη Wall Street, έπειτα από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου σε υπόθεση αντιμονοπωλιακής φύσης, που αφορά την Alphabet, η οποία τροφοδότησε αισιοδοξία ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα μπορέσουν να αντέξουν τις ρυθμιστικές απειλές. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,8%. Ο Dow Jones υποχωρεί, χάνοντας 32 μονάδες.

Η μετοχή της μητρικής εταιρείας της Google εκτινάχθηκε κατά 6%, μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία η Google μπορεί να διατηρήσει το Chrome, αλλά δεν θα επιτρέπεται να συνάπτει αποκλειστικές συμφωνίες αναζήτησης και θα πρέπει να μοιράζεται τα δεδομένα αναζήτησης. Η απόφαση απέτρεψε το χειρότερο σενάριο για τον τεχνολογικό κολοσσό, ενώ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι η Apple μπορεί να συνεχίσει να προφορτώνει την αναζήτηση Google στα iPhone της, μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα συμφωνία για την εταιρεία. Η μετοχή της Apple, η οποία αντιμετωπίζει επίσης δική της αντιμονοπωλιακή υπόθεση, ενισχύθηκε σχεδόν κατά 3%.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε αρνητικά, με τις μετοχές να χάνουν δυναμική στη συνεδρίαση της Τρίτης. Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη από το ράλι του καλοκαιριού. Την Τρίτη σημειώθηκε επίσης άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις συνέπειες απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία πολλοί από τους παγκόσμιους δασμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι παράνομοι. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν δισεκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τους δασμούς.

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά αδύναμος μήνας για τις αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών. Ο Scott Wren, ανώτερος παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής αγορών στο Wells Fargo Investment Institute, σημείωσε ότι από το 1950, ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας για τον S&P 500, με μέση απόδοση -0,7%.

«Οι μετοχές μπαίνουν στον Σεπτέμβριο με ένα διάλειμμα από την πρόσφατη ηρεμία», δήλωσε ο Wren. «Η μεταβλητότητα της αγοράς αναμένεται να αυξηθεί, ιδιαίτερα στις μετοχές και στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, οι επιπτώσεις των δασμών εμφανίζονται σταδιακά και οι πολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζονται».

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην έκθεση απασχόλησης του Αυγούστου που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, η οποία θεωρείται το επόμενο μεγάλο τεστ για τις αγορές.