Μεικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια, ρεκόρ 1 τρισ. στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Μπερδεύουν τα ασιατικά χρηματιστήρια η ανάκαμψη στις; εξαγωγές της Κίνας, οι νέες πιέσεις στο ιαπωνικό ΑΕΠ, με τα μάτια στη Fed

Ασιατικά χρηματιστήρια, ο δείκτης ASX στην Αυστραλία © EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στην έναρξη της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να αξιολογήσουν μια σειρά από αντικρουόμενα οικονομικά σήματα που προήλθαν κυρίως από την Κίνα και την Ιαπωνία με τα μάτια στη Fed. Από τη μια πλευρά, τα στοιχεία για το κινεζικό εξωτερικό εμπόριο του Νοεμβρίου ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες, προσφέροντας μια προσωρινή ανάσα αισιοδοξίας για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και για τη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές.

Από την άλλη, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ έδειξαν βαθύτερη συρρίκνωση, προκαλώντας ανησυχίες για τη δυναμική της ανάκαμψης. Παράλληλα, το βλέμμα των traders στράφηκε και στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, αλλά και στις εξελίξεις στην Ινδία και τη Wall Street.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,84%, ενώ ο δείκτης CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά 1,11%, μετά την ανακοίνωση ότι οι κινεζικές εξαγωγές κατέγραψαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, οι εξερχόμενες αποστολές αυξήθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση, σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ξεπερνώντας αισθητά την πρόβλεψη των οικονομολόγων, η οποία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετείτο στο 3,8%. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν είχε καταγραφεί απρόσμενη πτώση 1,1% – η πρώτη συρρίκνωση από τον Μάρτιο του 2024.

Η αναθέρμανση των εξαγωγών ερμηνεύθηκε ως ένδειξη σταθεροποίησης της εξωτερικής ζήτησης για κινεζικά προϊόντα, ωστόσο οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, καθώς τα δομικά προβλήματα της κινεζικής οικονομίας, όπως η αδυναμία του κλάδου ακινήτων και η υποτονική εγχώρια κατανάλωση, εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά για μια πιο ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη.

Το εμπορικό πλεόνασμα αγαθών της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια σε διάστημα 11 μηνών. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε δολάρια ανήλθε στο 1,076 τρισεκατομμύριο δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του έτους, το οποίο αφορά τα αγαθά αλλά όχι τις υπηρεσίες.

Ασιατικά χρηματιστήρια και πιέσεις από τα νέα στοιχεία της Ιαπωνίας

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,14%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,25%. Η συγκρατημένη εικόνα αποδόθηκε στα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας, τα οποία ανακοίνωσε το Τόκιο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), χειρότερα από την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,8% και επίσης χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων, η οποία ανήρχετο στο -2,0%. Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη δύναμη της ιαπωνικής ανάκαμψης, ιδίως σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου κόστους ζωής και περιορισμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η εικόνα αυτή επηρέασε συνολικά και τη διάθεση στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή και ενδεχόμενη παρατεταμένη αδυναμία της θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού και στο εμπόριο.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX/S&P 200 υποχώρησε κατά 0,17%, καθώς οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia – RBA), η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την απόφαση νομισματικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, η RBA εκτιμάται ότι θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,60%, παραμένοντας σε αυτή τη στάση τουλάχιστον έως το 2026. Μια τέτοια απόφαση θα επιβεβαιώσει την επιφυλακτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η αβεβαιότητα γύρω από το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλλει στη συγκρατημένη διάθεση στις αγορές της περιοχής και περιορίζει τις έντονες διακυμάνσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ: Επιμέρους εξελίξεις που επηρεάζουν το κλίμα στα Ασιατικά χρηματιστήρια

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 0,35%, ενώ ο Kosdaq, που περιλαμβάνει κυρίως μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, σημείωσε κέρδη 0,45%. Στην Ινδία, ο δείκτης Nifty 50 ξεκίνησε τη συνεδρίαση χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή, ωστόσο η μετοχή της IndiGo, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της χώρας, υποχώρησε πάνω από 5%.

Η πτώση ήρθε μετά την προειδοποίηση της ινδικής αρχής πολιτικής αεροπορίας προς την εταιρεία για πιθανή ρυθμιστική παρέμβαση, εξαιτίας της ακύρωσης χιλιάδων πτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που άφησε πολλούς επιβάτες ακινητοποιημένους. Οι ακυρώσεις οδήγησαν παράλληλα την κυβέρνηση να παρέμβει, περιορίζοντας την απότομη αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων. Η IndiGo απέδωσε το πρόβλημα σε έλλειψη πιλότων.

Στο μεταξύ, στην Κίνα, η μετοχή της Moore Threads, κατασκευάστριας μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) με έδρα το Πεκίνο, υποχώρησε πάνω από 5%, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειώσει εκρηκτικό ράλι άνω του 400% κατά την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Σανγκάης, έπειτα από δημόσια εγγραφή ύψους 1,1 δισ. δολαρίων. Η μετοχή έκλεισε στα 600,50 γουάν, δηλαδή πάνω από πέντε φορές υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 114,28 γουάν, πριν καταγράψει διόρθωση.

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες, οδεύοντας προς το ιστορικό υψηλό που σημείωσαν τον Οκτώβριο, με τους traders να προβλέπουν μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η άνοδός τους ήταν σταδιακή και κάπως νευρική, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις χαλαρωτικές προοπτικές της Fed για το 2026 και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με τη διάρκεια του φετινού ράλι που οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη επιμένουν.

«Η συνεδρίαση της FOMC θα είναι το κύριο γεγονός κινδύνου», έγραψε σε σημείωμα ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone Group. «Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχει πλήρως προβλεφθεί και θεωρείται δεδομένη, αλλά η πραγματική συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς μοιάζει μια «περικοπή-γεράκι» και στο αν η δήλωση και η συνέντευξη Τύπου του Powell ευθυγραμμίζονται με αυτό το καλά υπολογιζόμενο αποτέλεσμα».

Οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες και την Τουρκία θα ανακοινώσουν επίσης αποφάσεις για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ακριβώς τη στιγμή που οι ανανεωμένες πιέσεις στον πληθωρισμό οδηγούν σε επανεκτίμηση των παγκόσμιων νομισματικών προοπτικών για το 2026.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την περασμένη Παρασκευή, και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η αγορά επεξεργάστηκε μια νέα σειρά μακροοικονομικών στοιχείων. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,19% και έκλεισε στις 6.870,40 μονάδες, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική ημέρα και πλησιάζοντας σε απόσταση περίπου 0,7% από το ιστορικό ενδοημερήσιο υψηλό του. Ο Nasdaq Composite κατέγραψε άνοδο 0,31%, κλείνοντας στις 23.578,13 μονάδες, ενώ ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε κατά 104,05 μονάδες ή 0,22%, για να διαμορφωθεί στις 47.954,99 μονάδες.

Η θετική αυτή εικόνα στη Wall Street προσέφερε ένα ήπιο στήριγμα στο διεθνές επενδυτικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να αρκεί για να δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητα στις περιφερειακές εξελίξεις και στα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας και της Ιαπωνίας.