Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις ειδήσεις που σχετίζονται με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, προκάλεσαν εύλογη ανησυχία, δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ κατά 4.9% το γ΄ τρίμηνο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το γ΄τρίμηνο του 2020. Εξέλιξη που για πολλούς επιβεβαιώνει όλα τα αρνητικά σενάρια για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, τα προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές τιμές.
Το αρνητικό κλίμα μετριάστηκε μόνο από τα κέρδη που σημείωσε στο ξεκίνημα της εβδομάδας η Wall Street, γεγονός που περιόρισε σε ένα βαθμό τις απώλειες που κατέγραφαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Άντριου Μπέιλι, για άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του μεσοπρόθεσμου πληθωρισμού.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,5%, κλείνοντας στις 467,04 μονάδες, ύστερα από τρεις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις.
Ο γερμανικός DAX συρρικνώθηκε κατά 0,7% στις 15.474,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,8% στις 6,673,10 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% στις 7.203,83 μονάδες.
Στα περιφερειακά ταμπλό, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,8%, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,7%.