Πτωτικά κινήθηκαν και την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας μία εβδομάδα στην οποία τον τόνο έδωσαν οι εξαγγελίες νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Fed. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,9% στο άνοιγμα των συναλλαγών.
Mε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να βρίσκεται πρώτος σε απώλειες με υποχώρηση 1,9%, ενώ θετικά κινήθηκε μόνο ο κλάδος της λιανικής -που ανακάμπτει γενικότερα, με την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων- ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,1%.
Μεταξύ αυτών, η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας Signify ενισχύθηκε κατά 9% και η H&M κατά 5,3%.
Στον αντίποδα η γερμανική εταιρεία χημικών Henkel είδε απώλειες της τάξης του 7%, και η πλατφόρμα online συναλλαγών IG Group απώλειες 5,3%.
Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες
Την ακραία μεταβλητότητα τροφοδότησαν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DΑΧ υποχώρησε κατά 0,8% στις 15.389,57 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2% στις 7.009,05 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,4% στις 7.527,31 μονάδες.