Οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά την απότομη πτώση των παγκόσμιων μετοχών στην προηγούμενη συνεδρίαση, βρίσκοντας στήριξη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών και την πιθανότητα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας στην αντιπαράθεσή τους για την Ουκρανία. Υποχώρηση της τάξεως του 0,7% στα 92,31 δολάρια το βαρέλι παρουσίασε στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 10:20 ώρα Ελλάδας, με τα κέρδη των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιριών εξόρυξης να αντισταθμίζουν τις απώλειες στις μετοχές τεχνολογίας. Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Η μετοχή της Renault σημείωσε άλμα 3,6% καθώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία επέστρεψε σε κερδοφορία το 2021.
Οι traders αξιολογούν τις εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν την Πέμπτη, ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί εντός «μερικών ημερών».
Στην Ασία, τα χρηματιστήρια αρχικά αντικατόπτριζαν τις πτώσεις στη Wall Street την Πέμπτη πριν από τις ζημιές.
Ο Τζιμ Ρέιντ, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, είπε ότι η προοπτική των συνομιλιών που προανήγγειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκεϊ Λαβρόφ, την ερχόμενη εβδομάδα, «μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του κινδύνου για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πριν από το Σαββατοκύριακο».
Ο ρωσικός δείκτης μετοχών Moex σημείωσε άνοδο 0,6% μετά από απώλεια 3,7% . Το ρούβλι κινήθηκε 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου.
Υποχώρησε το πετρέλαιο Brent κατά 0,7%
Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent, το οποίο άγγιξε το υψηλό επτά ετών αυτή την εβδομάδα, υποχώρησε 0,7% στα 92,31 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate, ο δείκτης ΗΠΑ, σημείωσε πτώση 0,8% στα 91,02 δολάρια.
«Μια παρατεταμένη ύφεση στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει πλήρως την Ουκρανία και εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας», επεσήμανε στους Financial Times ο Μανσούρ Μοχί-Ουντίν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of Singapore, με τη σύγκρουση πιθανότατα να ευνοήσει τα ομόλογα, ενώ ενισχύει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.