Χαμηλές πτήσεις και περαιτέρω απώλειες την Τετάρτη στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, που ανέμεναν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών είναι πλέον μόνιμος «πονοκέφαλος» για τις αγορές, παρά το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η στάση που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στην ευρωζώνη αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων μοιάζει προδιαγεγραμμένη.
Αποχαιρετώντας οριστικά την παρατεταμένη περίοδο των μηδενικών επιτοκίων, η ΕΚΤ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει δρομολογήσει αυξήσεις που θα εκτινάξουν σε επίπεδο ρεκόρ το κόστος δανεισμού. Το έχουν επιβεβαιώσει άλλωστε τα πλέον αρμόδια και επίσημα χείλης, της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και στο εύρος που θα κριθεί απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον – φιλόδοξο υπό τις παρούσες συνθήκες – στόχο του 2%. Αλλά και στη Fed τα πράγματα γίνονται πλέον πιο ξεκάθαρα, μετά την ήπια αύξηση κατά 25 μ.β. του Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμπς Μπούλαντ, τέθηκε ξεκάθαρα υπέρ πιο επιθετικών αυξήσεων, βάζοντας μάλιστα ως «ταβάνι» τη διαμόρφωση του επιτοκίου στο 5,4%.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,33% στις 462,22 μονάδες. Στο κόκκινο βρέθηκαν οι περισσότεροι κλάδοι, με την εξόρυξη να υποχωρεί 2,1% και τις τράπεζες 1,6%, ενώ κέρδη 1,4% σημείωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Στα εθνικά ταμπλό, ο γαλλικός CAC υποχώρησε 0,13% στις 7.299,26 μονάδες και ο βρετανικός FTSE σημείωσε απώλειες 0,59% στις 7.930,63 μονάδες. Οριακά ενισχυμένος κατά 0,01% ο γερμανικός DAX στις 15.399,89 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε χαμηλότερα 1,12% στις 27.101,53 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,86% στις 9.172,7 μονάδες.
Στα καλά νέα της ημέρας, άνοδο σημείωσε τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, φτάνοντας στις 91,1 μονάδες, από τις 90,1 που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo).