Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, «σπάζοντας» το σερί απωλειών της τελευταίας εβδομάδας. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οδεύοντας προς το τέλος του μήνα θα υπάρξει συμφωνία στις ΗΠΑ για το χρέος που θα αποτρέψει μία στάση πληρωμών. Ωστόσο, νέο «πονοκέφαλο» προκαλούν τα τελευταία μάκρο και στο προσκήνιο επανέρχεται η αβεβαιότητα για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών τον Ιούνιο αναφορικά με τα επιτόκια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,15% στις 461,41 μονάδες, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου ύστερα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Θετικά πρόσημα στην συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων, με αυτόν της τεχνολογίας να καταγράφει κέρδη της τάξης του 3% και αυτόν της εξόρυξης να ενισχύεται κατά 2,5%.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,20% στις 15.983 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε υψηλότερα 1,24% στις 7.319 μονάδες και ο βρετανικός FTSE σημείωσε κέρδη 0,74% στις 7.627 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ έκλεισε 1,16% υψηλότερα στις 26.713 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,82% στις 9.191 μονάδες.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα και στις αποφάσεις που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες τον ερχόμενο μήνα. Τα στοιχεία του PCE στις ΗΠΑ, του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, που κινήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Στην Ευρώπη, ανησυχία προκάλεσαν τα νέα για ύφεση στη Γερμανία το α΄ τρίμηνο. Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του δομικού πληθωρισμού, εκτός τροφίμων και ενέργειας δηλαδή, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ένα χρονοδιάγραμμα ή ένα εύρος για να στηρίξει τα λεγόμενά του. Οι αγορές προεξόφλησαν τις δηλώσεις του ως μία ακόμη ένδειξη για μία επικείμενη αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούνιο, κάτι που έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενο με βάση προηγούμενες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.