Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αναμένουν εμπορικές συμφωνίες και την απόφαση της Fed. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, μετά τα ασταθή σχόλια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εμπορικές συμφωνίες, που περιόρισαν τις ελπίδες για άμεση πρόοδο στο μέτωπο των δασμών. Οι επενδυτές παραμένουν επίσης σε στάση αναμονής ενόψει της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,95%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,77%, ενώ ο Nasdaq χαμήλωσε 0,87%.
Η μετοχή της Tesla κατέγραψε απώλειες άνω του 2%, καθώς οι πωλήσεις νέων οχημάτων της σε Βρετανία και Γερμανία τον Απρίλιο βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, παρά την αύξηση της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε λιγότερο από 1%, πιέζοντας τον Dow, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι τεχνολογικές μετοχές των Nvidia και Meta Platforms.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε την Τρίτη ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας πιθανόν να φτάσει τα 50 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι η απώλειά της θα ήταν «τεράστια ζημία», δήλωσε στο CNBC.
Ο Χουάνγκ υποστήριξε ότι η δυνατότητα πώλησης στην Κίνα θα έφερνε πίσω έσοδα, φορολογικά έσοδα και θα «δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλώς πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι».
Η αγορά παρέμεινε νευρική μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Καναδό Πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ – την πρώτη τους επίσημη διαπραγμάτευση από την ανάληψη καθηκόντων του Κάρνεϊ. Κατά τη συνάντηση, ο Τραμπ υπαναχώρησε από προηγούμενες δηλώσεις περί επικείμενων εμπορικών συμφωνιών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να υπογράψουμε συμφωνίες». Η δήλωση αυτή αντιβαίνει στα όσα είχε πει ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε κάποιες συμφωνίες».
Ο Μπέσεντ επανέλαβε την ίδια εκτίμηση και κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής, λέγοντας: «Περίπου το 97 ή 98% του εμπορικού μας ελλείμματος προέρχεται από 15 χώρες. Θα εκπλαγώ αν δεν έχουμε κλείσει το 80% ή 90% αυτών των συμφωνιών μέχρι το τέλος του έτους — ίσως και πολύ νωρίτερα».
Ωστόσο, καμία επίσημη εμπορική συμφωνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Παρότι τα στοιχεία του Institute for Supply Management τη Δευτέρα έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών τον Απρίλιο, οι ανησυχίες για τους δασμούς παραμένουν.
«Πιθανότατα θα κινηθούμε προς νέα χαμηλά, ακόμη και αν ο Τραμπ μειώσει τους δασμούς στην Κίνα στο 50% ή και 40%», δήλωσε ο διαχειριστής hedge fund Πολ Τούντορ Τζόουνς στο CNBC. «Ακόμα και τότε, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων από τη δεκαετία του ’60. Μπορεί κανείς να αφαιρέσει 2%-3% από την ανάπτυξη».
Η Fed στο επίκεντρο
Η Fed ξεκίνησε την Τρίτη τη διήμερη συνεδρίασή της, με την ανακοίνωση απόφασης προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Η αγορά αναμένει ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, με τα συμβόλαια Fed Funds Futures να δείχνουν μόλις 2,7% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι traders θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με την οικονομική προοπτική.
«Παρά τις εξωτερικές πιέσεις για μείωση επιτοκίων, η Fed πιθανότατα θα παραμείνει σταθερή στη στάση αναμονής έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της TruStage, Στιβ Ρικ. «Καθώς οι επιπτώσεις των δασμών συνεχίζουν να εκδηλώνονται, εξακολουθούμε να αναμένουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες».