Γενικά ανοδική πορεία κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ένα ευρύ πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιστάθμιση των πιέσεων από τις εμπορικές εντάσεις. Η κίνηση αυτή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και τις ρυθμιστικές αρχές ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, με το Πεκίνο να προσπαθεί να καθησυχάσει αγορές και επενδυτές ενόψει εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,55%, φτάνοντας τις 22.788,40 μονάδες, με ώθηση κυρίως από μετοχές του κλάδου των ακινήτων και της τεχνολογίας. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,35%, ενώ ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης (Shanghai Composite) ενισχύθηκε κατά 0,62%, στις 3.336,71 μονάδες. Οι κινήσεις αυτές αντανακλούν την αισιοδοξία για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε επίπεδο επιτοκίων και ρευστότητας.
Στην Ιαπωνία, η εικόνα ήταν μικτή. Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,14%, κλείνοντας στις 36.779,66 μονάδες, με απώλειες από μετοχές βαριάς βιομηχανίας και αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,31% και έκλεισε στις 2.696,16 μονάδες, χάρη στην άνοδο των χρηματοπιστωτικών τίτλων.
Η Νότια Κορέα είχε επίσης ανοδική τάση, με τον Kospi να κερδίζει 0,55% και να σταθεροποιείται στις 2.573,80 μονάδες, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατέγραψε οριακές απώλειες 0,13%, κλείνοντας στις 722,81 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,33%, στις 8.171,30 μονάδες, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές ανάπτυξης μετά από τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές ενδείξεις.
Στο επίπεδο των νομισμάτων, τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αντανακλώντας τη φθίνουσα εμπιστοσύνη προς το αμερικανικό νόμισμα. Όπως σημειώνει ο Peter Kinsella, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Union Bancaire Privée, «παρατηρείται μια ξεκάθαρη αποσύνδεση στις συνήθεις συναλλαγματικές συσχετίσεις του δολαρίου, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και επαναπατρίζουν κεφάλαια». Αυτή η στροφή αναμένεται να συνεχιστεί, με επιπλέον στήριξη από τις πολιτικές της Κίνας και το ευρύτερο οικονομικό κλίμα.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και του εκπροσώπου εμπορίου Τζέιμι Γκριρ με Κινέζους αξιωματούχους στην Ελβετία. Οι συνομιλίες αυτές, που έρχονται εν μέσω νέων τεταμένων εμπορικών σχέσεων, αποτελούν πιθανή αφετηρία για αποφόρτιση της έντασης που πυροδότησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145%. Ως απάντηση, η Κίνα έχει ήδη επιβάλει αυξημένους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά.
Η συνολική εικόνα αποτυπώνει μια φάση μετάβασης για τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις να ενισχύουν τη βραχυπρόθεσμη εμπιστοσύνη, αλλά με τις διεθνείς εντάσεις να παραμένουν ο καθοριστικός παράγοντας για τη μεσοπρόθεσμη πορεία τους.