Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεικτές μεταβολές , έπειτα από τα κέρδη στη Wall Street που πυροδοτήθηκαν από την αισιοδοξία των επενδυτών μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία επιβολής δασμού 50% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 9 Ιουλίου. Ωστόσο στην Ιαπωνία καταγράφηκε ασθενής ζήτηση για 40ετή ιαπωνικά ομόλογα που εντείνει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των μακροχρόνιων ομολογιακών εκδόσεων σε Ανατολή και Δύση.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,31%, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,42%. Ο νοτιοκορεατικός Kospi εκτινάχθηκε κατά 1,78%, και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε κέρδη 0,66%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) του Μαΐου, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας (ώρα ΗΠΑ).
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με άνοδο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 740,58 μονάδες ή 1,78% στις 42.343,65 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,05% στις 5.921,54 μονάδες, διακόπτοντας και οι δύο ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,47% στις 19.199,16 μονάδες, με μετοχές τεχνολογίας όπως της Tesla να καταγράφουν υπερμεγέθη κέρδη.
Την ίδια ώρα, η δημοπρασία 40ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας την Τετάρτη προσέλκυσε τη χαμηλότερη ζήτηση από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η πρόσφατη έξαρση της μεταβλητότητας στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων αποθάρρυνε τους επενδυτές.
Η απόδοση του 40ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,375% μετά την έκδοση, ενώ η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης.
«Δεδομένου ότι είχαμε ένα πρόσφατο σοκ στις αποδόσεις, κανείς δεν περίμενε μια πολύ ισχυρή έκδοση», δήλωσε ο Στίβεν Σπρατ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Societe Generale. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση ήταν υποτονική.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,55%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Στην Ινδία, ο δείκτης Nifty 50 σημείωσε πτώση 0,17%.
Στη Νέα Ζηλανδία, η κεντρική τράπεζα προχώρησε — όπως αναμενόταν — σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 3,25%. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε ελαφρώς μετά την ανακοίνωση, φθάνοντας στα 0,5947 δολάρια ΗΠΑ.
Τεστ για τις αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων η δημοπρασία στην Ιαπωνία
Η ιαπωνική δημοπρασία θεωρήθηκε δοκιμασία για τις αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων διεθνώς, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η άνοδος των δημοσίων δαπανών θα επιδεινώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Στο εσωτερικό, αποτέλεσε ένδειξη της διάθεσης των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι δεν έχουν καλύψει το κενό που άφησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνοντας τις αγορές τίτλων.
«Η ασθενής ζήτηση για το 40ετές ομόλογο πιθανότατα οφείλεται στη διαρκή υψηλή μεταβλητότητα και στο γεγονός ότι ο όγκος έκδοσης δεν πρόκειται να μειωθεί για ακόμη έναν μήνα, καθιστώντας τους περισσότερους επενδυτές απρόθυμους να αναλάβουν ρίσκο», δήλωσε ο Ατάρου Οκουμούρα, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη SMBC Nikko Securities.
Τα ομόλογα υπερεξαιρετικά μακράς διάρκειας είχαν ενισχυθεί την Τρίτη, έπειτα από ενδείξεις ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ίσως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσαρμόσει τις εκδόσεις, στον απόηχο της αναστάτωσης στην αγορά. Οι κινήσεις αυτές ακολούθησαν την έντονη ανοδική πίεση στο κόστος δανεισμού διεθνώς την προηγούμενη εβδομάδα, που ώθησε προς τα πάνω τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία.
Ο μέσος λόγος κάλυψης προσφορών, δείκτης μέτρησης της ζήτησης, διαμορφώθηκε στο 2,21 για την έκδοση των 500 δισ. γεν (3,5 δισ. δολάρια) του υπουργείου Οικονομικών, με λήξη τον Μάρτιο του 2065 — σημαντικά χαμηλότερα από το 2,92 της προηγούμενης δημοπρασίας τον Μάρτιο.
«Το γεγονός ότι η δημοπρασία δεν πήγε καλά ενισχύει το αφήγημα πως η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει την έκδοση υπερεξαιρετικά μακροπρόθεσμων ομολόγων», σχολίασε ο Καζουχίρο Σασάκι, επικεφαλής ερευνών της Phillip Securities Japan. «Με αυτή την έννοια, πρόκειται για θετική εξέλιξη για την αγορά ομολόγων, καθώς αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών».
Το υπουργείο — σε μια ασυνήθιστη κίνηση ως προς τον χρόνο και το εύρος αποδεκτών — απέστειλε τη Δευτέρα το βράδυ ένα ερωτηματολόγιο στους συμμετέχοντες της αγοράς, ζητώντας απόψεις σχετικά με τις εκδόσεις και τη σημερινή κατάσταση.
Ο επόμενος μήνας προμηνύεται κρίσιμος για την αγορά ομολόγων: η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεδριάσει στις 16–17 Ιουνίου και αναμένεται να εξετάσει πιθανές αλλαγές στη μείωση των αγορών χρέους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις της αγοράς για την πορεία των εκδόσεων.