Μικρές μεταβολές στη Wall Street με το βλέμμα σε Ιράν και πετρέλαιο

Στη Wall Street, o δείκτης Dow Jones ανεβαίνει 0,12%, ο S&P 500 έχει άνοδο 0,17%, ενώ ο Nasdaq έχει οριακά κέρδη 0,1%

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Οι μετοχές στη Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις τη Δευτέρα, παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν στον πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν το Σαββατοκύριακο, πλήττοντας τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου παρέμεινε σχετικά ήπια. Ο δείκτης Dow Jones ανεβαίνει 0,12%, ο S&P 500 έχει άνοδο 0,17%, ενώ ο Nasdaq έχει οριακά κέρδη 0,1%.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις το Σάββατο σε ιρανικούς στόχους στη Φορντό, το Ισφαχάν και τη Νατάνζ, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές που περίμεναν ότι θα ακολουθούσε διπλωματικό δρόμο, αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα λάμβανε απόφαση για επίθεση στο Ιράν «εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου ΗΠΑ έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί από τον Ιανουάριο, την Κυριακή το βράδυ, πριν περιορίσουν τα κέρδη τους. Τη Δευτέρα, το WTI παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και υποχωρούσε τελευταία κατά περίπου 0,2% στα 73,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο Τραμπ, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου από τον Λευκό Οίκο μετά τις επιθέσεις, δήλωσε ότι «θα υπάρξει είτε ειρήνη, είτε μια τραγωδία για το Ιράν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχουμε δει τις τελευταίες οκτώ ημέρες.»

Οι επενδυτές προετοιμάζονται πλέον για την αντίδραση του Ιράν, με την ελπίδα ότι η χώρα δεν θα επιλέξει μια ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση ή στην ανατροπή του καθεστώτος. Το Ιράν θα μπορούσε να στοχεύσει Αμερικανούς στρατιώτες σε βάσεις της περιοχής ή να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, κάτι που θα διατάρασσε σημαντικά τη ροή πετρελαίου παγκοσμίως. Ένα παρατεταμένο κλείσιμο του στενού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σε συνέντευξη του την Κυριακή στο Fox News, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να παρέμβει για να αποτρέψει το Ιράν από το να κλείσει τον κρίσιμο εμπορικό δίαυλο. Η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος πελάτης του ιρανικού πετρελαίου.

«Παρότι το Ιράν έχει φλερτάρει με την ιδέα να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, οι επενδυτές δεν δείχνουν να πανικοβάλλονται για μια καταστροφή στην αγορά πετρελαίου, μια ήπια στάση που είναι κατάλληλη προς το παρόν», έγραψε ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge σε σημερινό του σημείωμα. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αναμφίβολα αυξημένοι στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή, αλλά η άποψή μας παραμένει ότι η έντονη ασυμμετρία της σύγκρουσης (με τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και των πληρεξουσίων του σημαντικά αποδυναμωμένες), σε συνδυασμό με τη σχετική απομόνωση της Τεχεράνης (με λίγους ή καθόλου συμμάχους διατεθειμένους να βοηθήσουν) και τις άφθονες παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου, θα συμβάλουν στο να περιοριστεί ο αντίκτυπος.»

Ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή προσθέτει μια ακόμη απειλή για το χρηματιστήριο και την οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από την ταχεία αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου που εφαρμόζει ο Τραμπ φέτος.

«Παρά όλη τη θερμότητα που έχει προκαλέσει η αναστάτωση από τους δασμούς του Τραμπ και τώρα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, όπως έκανε και τα τελευταία τρία χρόνια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed», έγραψε ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Yardeni Research, σε σημείωμά του την Κυριακή.