Wall Street: Στροφή από τον Nasdaq στον Dow Jones

Ράλι Dow στη Wall Street, υποχώρησε ο Nasdaq, οριακά κάτω ο S&P 500. Οι αγορές αποτιμούν «μεγα-νομοσχέδιο» Τραμπ και σχόλια Πάουελ

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Στη Wall Street ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις τεχνολογικές μετοχές για να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Η επενδυτική κοινότητα αποτιμά επίσης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το γιγαντιαίο φορολογικό και δημοσιονομικό νομοσχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.

Ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε κοντά στο επίπεδο της σταθερότητας με οριακές απώλειες 0,11%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,82%. Ο Dow Jones, με τα 30 blue chips, αποτέλεσε την εξαίρεση, κερδίζοντας 400 μονάδες ή 0,91%.

Οι traders προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών τεχνολογικών κολοσσών όπως η Nvidia και η Microsoft, και στράφηκαν προς τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Η Amgen και η UnitedHealth ενισχύθηκαν πάνω από 4% η καθεμία, ενώ οι Merck και Johnson & Johnson σημείωσαν άνοδο άνω του 3% και 2%, αντίστοιχα, ενισχύοντας τον Dow. Πρόκειται για αλλαγή τάσης σε σχέση με το τεχνολογικά καθοδηγούμενο ράλι του Β΄ τριμήνου: το τεχνολογικό ETF XLK είχε καταγράψει άνοδο σχεδόν 23% στο τρίμηνο, αλλά ξεκίνησε το Γ΄ τρίμηνο με απώλειες σχεδόν 1%.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, η αγορά κινήθηκε με έντονη διάθεση ανάληψης ρίσκου, με επίκεντρο τις μετοχές που εμφάνιζαν ισχυρούς διαρθρωτικούς μοχλούς ανάπτυξης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Ameriprise, Άντονι Σαγκλιμπένε. «Πιστεύω πως αυτό το trade έχει εξαντληθεί».

Σε άλλες εξελίξεις, η Tesla υποχώρησε περισσότερο από 4%, μετά από ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social, με την οποία πρότεινε το Υπουργείο Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης (DOGE) να ερευνήσει τις κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει οι εταιρείες του Έλον Μασκ.

Ο Μασκ είχε χαρακτηρίσει το μεγα-νομοσχέδιο του Τραμπ ως «απόλυτα παράλογο και καταστροφικό» μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ισχυροί άνδρες συγκρούονται για τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς η αντιπαράθεσή τους έχει ξεσπάσει επανειλημμένα από την αρχή του έτους.

Το νομοσχέδιο πέρασε την Τρίτη από τη Γερουσία με ψήφους 51–50. Το πακέτο μεταβαίνει τώρα στη Βουλή, η οποία διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, ο Πάουελ επιβεβαίωσε, στο πλαίσιο πάνελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ότι η Fed πιθανότατα θα είχε ήδη μειώσει εκ νέου τα επιτόκια αν δεν υπήρχαν οι δασμοί. Πρόσθεσε ότι κάθε μελλοντική κίνηση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα εάν ο Ιούλιος είναι πολύ νωρίς για νέα μείωση.

«Ουσιαστικά, σταματήσαμε τις μειώσεις επιτοκίων όταν διαπιστώσαμε το μέγεθος των δασμών, καθώς όλες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σημαντικά ως αποτέλεσμα των δασμών», ανέφερε ο Πάουελ.

Οι traders ελπίζουν σε συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων, καθώς η 90ήμερη αναστολή των πιο επιθετικών δασμών του Τραμπ λήγει την επόμενη εβδομάδα. Αν και ο Zachary Hill, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Horizon Investments, δεν θεωρεί ότι η αγορά αναμένει «κάτι ιδιαίτερο», η μεταβλητότητα παραμένει πιθανή.

«Οι τοποθετήσεις των επενδυτών έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που θεωρώ πως συνιστά πιθανό σημείο ευπάθειας», δήλωσε στο CNBC.

Οι μετοχές ανέκαμψαν δυναμικά μετά τις μεγάλες απώλειες του Απριλίου, όταν το πρόγραμμα δασμών του Τραμπ είχε οδηγήσει τον S&P 500 κοντά σε bear market. Έκτοτε, οι βασικοί δείκτες έχουν επιστρέψει έντονα, με τον ευρύ δείκτη αγοράς να ολοκληρώνει το δεύτερο τρίμηνο με άνοδο 10,6%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε σχεδόν 18% την ίδια περίοδο.

Άνοδος για τις μετοχές Ford και General Motors μετά από εκτόξευση των πωλήσεων στο β΄ τρίμηνο

Οι μετοχές των Ford Motor (F) και General Motors (GM) ενισχύθηκαν την Τρίτη, καθώς οι τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν εντυπωσιακή άνοδο πωλήσεων για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις της Ford εκτινάχθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση – «περίπου 10 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αύξηση 1,4% του κλάδου», όπως σημείωσε η ίδια – φτάνοντας τα 612.095 οχήματα. Η άνοδος τροφοδοτήθηκε κυρίως από αύξηση 15% στις πωλήσεις των pickup F-Series, Ranger και Maverick, που ανήλθαν σε 288.564 μονάδες.

Η GM, από την πλευρά της, ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων άνω του 7% στο β΄ τρίμηνο, φτάνοντας τα 746.588 οχήματα, ενώ οι συνολικές παραδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 12% σε 1,4 εκατομμύρια.

«Οι επενδύσεις μας σε crossover, SUV και pickup – τόσο με κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο και ηλεκτρικά – σε συνδυασμό με την εξαιρετική εκτέλεση από τους εργαζομένους μας, τους προμηθευτές και τους αντιπροσώπους μας, έχουν καταστήσει τη GM κινητήρα ανάπτυξης για τη βιομηχανία στις ΗΠΑ φέτος», δήλωσε ο Duncan Aldred, ανώτερος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της GM Βορείου Αμερικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Cox Automotive, η αμερικανική αγορά καινούριων αυτοκινήτων αναμένεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους Αμερικανούς αγοραστές. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι κατασκευαστές αρχίζουν να απορροφούν – και να μετακυλίουν στους καταναλωτές – το κόστος των δασμών.

Οι μετοχές των GM και Ford σημείωσαν άνοδο περίπου 4% στις πρόσφατες συναλλαγές. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της GM υποχωρεί κατά 4%, ενώ της Ford καταγράφει άνοδο 14%.