Μεγαλώνει διαρκώς η απόσταση ανάμεσα στις τιμές των πολυτελών θερινών κατοικιών και των απλών εξοχικών στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της GEOAXIS, οι τιμές σε αρκετά νησιά έχουν αυξηθεί έως και 30%, φτάνοντας πλέον σε υψηλά δεκαετίας. Από τη «βασίλισσα» Μύκονο, όπου η τιμή για πολυτελή ακίνητα αγγίζει ακόμη και τα 25.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέχρι τη Σέριφο, που διατηρεί έναν πιο αυθεντικό και προσιτό χαρακτήρα, η αγορά δείχνει να ωριμάζει και να αναβαθμίζεται, αλλά και να γίνεται σταδιακά όλο και πιο απρόσιτη για τον μέσο Έλληνα αγοραστή.
Η Μύκονος παραμένει η πιο ακριβή αγορά θερινής κατοικίας στις Κυκλάδες. Η διάμεση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε από 2.163 ευρώ το 2016 σε 2.854 ευρώ το 2025, καταγράφοντας άνοδο 31,9%. Η εκρηκτική αυτή άνοδος οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές, τη διεθνή φήμη του νησιού, καθώς και τις συνεχείς υπερπολυτελείς αναπτύξεις που περιλαμβάνουν βίλες, resort-style συγκροτήματα και boutique κατοικίες. Οι τιμές για πολυτελή ακίνητα ξεκινούν από τα 16.000 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν έως τα 25.000 ευρώ, δηλαδή έως και 5,6 φορές πάνω από την τιμή μιας «τυπικής» εξοχικής κατοικίας.
Η Πάρος έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για οικογένειες, Ευρωπαίους παραθεριστές και επενδυτές που αναζητούν έναν συνδυασμό αυθεντικότητας και τουριστικής ανάπτυξης. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε κατά 26,8%, από 1.794 ευρώ το 2016 σε 2.275 ευρώ το 2025. Η ανάπτυξη νέων τουριστικών υποδομών και μεγάλα επενδυτικά projects έχουν αναμορφώσει το προφίλ του νησιού. Οι πολυτελείς κατοικίες ξεκινούν από 9.499 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν έως τα 20.000 ευρώ, με αναλογία περίπου 4,2 φορές υψηλότερη από την τιμή των τυπικών κατοικιών.
Η Σαντορίνη παραμένει σταθερά μια από τις πιο ακριβές αγορές, με τις τιμές να αυξάνονται από 1.800 ευρώ το 2016 σε 2.286 ευρώ το 2025, σημειώνοντας άνοδο 27%. Η μοναδική ομορφιά της καλντέρας, η υψηλή τουριστική ζήτηση και η περιορισμένη διαθεσιμότητα γης διατηρούν την αγορά σε συνεχή άνοδο. Η διάμεση τιμή για πολυτελή ακίνητα φτάνει τα 13.292 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την αναλογία σε σχέση με τα τυπικά ακίνητα να φτάνει έως και τις 5,8 φορές. Η μέση επιφάνεια των πωλούμενων ακινήτων ανέρχεται στα 170 τ.μ., ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας άνω των 15 ετών.
Η Σέριφος ξεκινά από χαμηλότερη βάση, διατηρώντας τις πιο προσιτές τιμές μεταξύ των νησιών της μελέτης. Από 1.345 ευρώ το 2016, η μέση τιμή φτάνει τα 1.595 ευρώ ανά τ.μ. το 2025, σημειώνοντας αύξηση 18,6%. Η αναλογία τιμής πολυτελών προς τυπικών κατοικιών ανέρχεται στις 2,4 φορές, με τις πολυτελείς να τιμολογούνται κατά μέσο όρο στα 3.827 ευρώ ανά τ.μ. Η μέση επιφάνεια των ακινήτων είναι μικρότερη (120 τ.μ.) και τα διαθέσιμα ακίνητα είναι γενικά παλαιότερα.
Η Κέα αναδεικνύεται κυρίως χάρη στην εγγύτητά της με την Αττική, που προσφέρει γρήγορη πρόσβαση και ευκολία. Η τιμή ανά τ.μ. από 1.654 ευρώ το 2016 έφτασε στα 2.118 ευρώ το 2025, καταγράφοντας αύξηση 28,1%. Μεγάλα τουριστικά έργα και αναπλάσεις έχουν ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι πολυτελείς κατοικίες τιμολογούνται κατά μέσο όρο στα 6.216 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και τα 16.000 ευρώ, δηλαδή 2,9 φορές υψηλότερα από τις τυπικές κατοικίες. Η διάμεση επιφάνεια είναι 240 τ.μ. και τα ακίνητα έχουν σχετικά μικρή ηλικία, γύρω στα 7 χρόνια.
Οι δυσκολίες της αγοράς
Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία κατοικιών, που διαφοροποιείται καθοριστικά από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί στενά, με τιμές που απέχουν ελάχιστα από αυτές των δύο κορυφαίων νησιών. Ταυτόχρονα, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι διαθέσιμες επιλογές αγοράς ή ενοικίασης κατοικιών μέσης ποιότητας, ικανών να στεγάσουν εργαζόμενους ή δημόσιους υπαλλήλους σε ετήσια βάση, και όχι τουρίστες. Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά σε αγοραστές που επιδιώκουν την απόκτηση «χρυσής βίζας».
Παράλληλα, η έλλειψη προσιτής τραπεζικής χρηματοδότησης, η αύξηση της φορολογίας, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον καθιστούν την αγορά εξοχικών κατοικιών εκτός των προτεραιοτήτων για την πλειονότητα των Ελλήνων. Η υπέρμετρη ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε σημαντική δυσκολία εύρεσης συνεργείων, με αποτέλεσμα ο χρόνος ανέγερσης μιας τυπικής εξοχικής κατοικίας 150 τ.μ. να έχει επιμηκυνθεί κατά τουλάχιστον έξι μήνες.
Τα προβλήματα ανεπάρκειας υποδομών, όπως η ύδρευση, οι δρόμοι και η διαχείριση απορριμμάτων, η ακρίβεια στα εισιτήρια και τη διαμονή, καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – με έντονη ζέστη και ισχυρά μελτέμια από τον Ιούνιο – ενδέχεται να προκαλέσουν δομικές αλλαγές στην αγορά θερινής κατοικίας τα επόμενα χρόνια. Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε μουδιασμένα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, επηρεασμένη τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η γεωπολιτική αστάθεια και οι σεισμοί στη Σαντορίνη, όσο και από τη μη αναβάθμιση των τοπικών υποδομών.