Γκολφ Αφάντου: Πράσινο φως για την επένδυση του Ομίλου Μήτση

Το έργο στο γκολφ Αφάντου, που «τρέχει» η οικογένεια Μήτση, προβλέπει την αναβάθμιση του γηπέδου ως ειδική τουριστική εγκατάσταση

Ο Σταύρος Μήτσης με φόντο την έκταση της Βόρειας Αφάντου στη Ρόδο © Όμιλος Mitsis / hradf / PowerGame.gr

«Πράσινο φως» έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του υφιστάμενου γηπέδου γκολφ 18 οπών στη Βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου) στη Ρόδο, που ανήκει στον Όμιλο Μήτση.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που «τρέχει» η «Αfandou Real Estate Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων», συμφερόντων της οικογένειας Μήτση, και προβλέπει την αναβάθμιση του γηπέδου ως ειδική τουριστική εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υφιστάμενων εγκαταστάσεων αυτού, σε μια έκταση 501 στρεμμάτων.

Όπως έγραφε πριν κάποιους μήνες το powergame.gr, oλόκληρο το project, περιλαμβάνει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο γκολφ με την υπογραφή του διάσημου σχεδιαστή Jack Nicklaus, τρεις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνα, shopping village και άλλες τουριστικές υποδομές, είναι συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ.

Απλωμένο σε μια έκταση περίπου 510 στρεμμάτων, το γήπεδο γκολφ λειτουργεί στην περιοχή της Παραλίας Αφάντου από το 1973. Πρόκειται για γήπεδο 18 οπών, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίως διάσημο αρχιτέκτονα γηπέδων γκολφ της Βρετανίας Donald Harradine, το οποίο συνοδεύεται από βοηθητικές εγκαταστάσεις και μια λέσχη χωρητικότητας 200 ατόμων.

Η παρούσα κατάσταση του γηπέδου χαρακτηρίζεται από χαμηλή επισκεψιμότητα, καθώς μπορεί να εξυπηρετήσει έως 200 golfers ημερησίως, αλλά ακόμα και την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης η προσέλευση δεν ξεπερνά τα 50 άτομα. Στη χαμηλή τουριστική περίοδο ο αριθμός των επισκεπτών περιορίζεται σε περίπου 21 άτομα ημερησίως, με το γήπεδο να λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά για τους τοπικούς αθλητές. Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων (μόλις 5 άτομα) θεωρείται ανεπαρκής σε σχέση με τις διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας γηπέδων γκολφ.

Ο βασικός σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του γηπέδου έχει ως προτεραιότητα τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη χρήση υλικών τοπικής προέλευσης. Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθούν οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ θα κατασκευαστεί ένα νέο μεταλλικό στέγαστρο 300 τ.μ., κόστους περίπου 50.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις δεν χρήζουν συντήρησης, ενώ θα αξιοποιηθούν το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και οι υπάρχοντες χώροι στάθμευσης.

Στην έκταση Αφάντου Ρόδου, που απέκτησε ο Όμιλος Μήτση το 2022 από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη, πλειοδότη στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, σχεδιάζεται να αναπτυχθούν επίσης πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και αθλητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου γκολφ. Στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση της προνομιακής θέσης της περιοχής, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας.

Η έκταση της Βόρειας Αφάντου έχει μακρά ιστορία, καθώς αρχικά ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο. Η παραχώρησή της στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) πραγματοποιήθηκε το 1970, ενώ οι απαλλοτριώσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1962. Η κατασκευή του γηπέδου γκολφ χρηματοδοτήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς, ωστόσο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας τα σχέδια ανάπτυξης τέθηκαν σε στασιμότητα.

Το 2011 η έκταση πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και μετά την προκήρυξη διαγωνισμών, πλειοδότης για την έκταση Βόρειας Αφάντου αναδείχτηκε το 2019 η εταιρεία M.A. Aggeliades Hellas, έναντι 26,9 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται δύο χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια ο όμιλος Μήτση εξαγόρασε από τον Μερκούριο Αγγελιάδη το ακίνητο, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίησή του.

Το έργο του Ομίλου Μήτση αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό, ενισχύοντας την εικόνα της Ρόδου ως προορισμού που προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.