Σε OTE, Netcompany και Bright η παρακολούθηση των αυθαιρέτων

Συγκεκριμένα η Bright θα υλοποιήσει το 55% του αντικειμένου του έργου, η Netcompany το 24% και ο ΟΤΕ το 21%

Αυθαίρετα - Καταπατημένα © INTIME

Με συνολικό συμβατικό τίμημα 63 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανατέθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (TEE) το έργο της υλοποίησης του συστήματος παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης της χώρας. Το έργο με τίτλο «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι εταιρείες OTE, Netcompany και Bright σε σχήμα Ένωσης Εταιρειών, με την νεοεμφανιζόμενη Bright να αναλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στην υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα η Bright θα υλοποιήσει το 55% του αντικειμένου του έργου (34,8 εκατ. ευρώ ή 43,1 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ), η Netcompany το 24% (15,2 εκατ. ευρώ ή 18,8 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) και ο ΟΤΕ το 21% του αντικειμένου του έργου (13 εκατ. ευρώ ή 16,1 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ιδιαίτερα σφικτό χρονοδιάγραμμα, 12 μήνες. Με βάση τα συμβατικά κείμενα πρέπει να παραδοθεί μέχρι 7 Ιουλίου 2026. Αναμφίβολα είναι ένα πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα ειδικά για ένα τόσο μεγάλο σε προϋπολογισμό έργο.

Το νέο σύστημα που θ’ αναπτυχθεί στόχο έχει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής που θα αξιοποιεί τα νέα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ π.χ. e-Άδειες, Δηλώσεις Αυθαιρέτων, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ), Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης (ΕΨΧ) αλλά και σε συνδυασμό με τις νέες και επαναληπτικές λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, θα εντοπίζονται οι νέες αυθαίρετες κατασκευές στην επικράτεια. Οι αεροφωτογραφίες θα λαμβάνονται είτε με επανδρωμένες πτήσεις, είτε με drones.

Σημειώνεται ότι το σύστημα δεν θα εντοπίζει μόνον τα νέα αυθαίρετα. Θα πάει και 10-13 χρόνια πίσω. Ειδικότερα στόχος είναι η εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης σε ιστορικό υπόβαθρο αναφοράς 2011 και σε πρόσφατο υπόβαθρο 2024 (ορθοεικόνες) τα οποία έχουν παραχθεί από δορυφορικές εικόνες. Τις εικόνες θα διαθέσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ, με σκοπό τη σύγκριση και τον εντοπισμό της διαφοράς των κτιρίων από το 2011 έως 2024 και την εξαγωγή των περιγραμμάτων τους σε έκταση 30.000 τ. χλμ. (περίπου στο 22% της έκτασης της χώρας).

Επίσης θα παραχθεί νέος ψηφιακός ορθοφωτοχάρτης ακρίβειας έως 20 εκ., από αεροφωτογράφηση, με μέγεθος εδαφοψηφίδας 10 εκ., για την κάλυψη 20.000 τετρ. χιλιομέτρων της χώρας, επιπλέον των περιοχών που έχουν ήδη καλυφθεί κατά την περίοδο 2022-2024 στο πλαίσιο των έργων Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης (ΕΨΧ) και 3DΜητρώο Κτιρίων που υλοποιεί το ΤΕΕ. Έμφαση θα δοθεί στις περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος όπως είναι οι παράλιες, οι περιοχές με μεγάλη παραβατικότητα σε αυθαίρετη δόμηση κ.λπ.

Ακόμη στόχος είναι το σύστημα να αναλύσει δεδομένα 2.500.000 κτιρίων της χώρας, ψηφιοποιημένες και γεωκωδικοποιημένες άδειες οικοδομών, τις e-Άδειες που έχουν παραχθεί τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα από τα συστήματα δήλωσης «Αυθαίρετων ΤΕΕ», τις Ηλεκτρονικές Ταυτότητες Κτιρίων (ΗΤΚ), το πολεοδομικό καθεστώς, δεδομένα από το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και τους αιγιαλούς με στόχο τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των «εν δυνάμει» αυθαίρετων κατασκευών. Προτεραιότητα θα δοθεί στην δόμηση της περιόδου 2012-2019.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ, Netcompany και Bright ήταν η μοναδική που ενδιαφέρθηκε για το έργο, το οποίο το ΤΕΕ προκήρυξε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Η διαδικασία συμβασιοποίησης επομένως προχώρησε πολύ γρήγορα, με στόχο κυρίως να προλάβουν τις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 66,5 εκατ. ευρώ (82,4 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ).