Μέχρι το τέλος του έτους το Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) σχεδιάζει να επαναφέρει στην αγορά, μέσω νέων διαγωνιστικών διαδικασιών, τρία ακίνητα-φιλέτα που, παρά τις δυνατότητές τους, δεν κατάφεραν έως σήμερα να αξιοποιηθούν επιτυχώς. Πρόκειται για το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ, το Κάμπινγκ Ασπροβάλτας και το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπερταμείου είναι να βγάλει για τέταρτη φορά σε διαγωνισμό το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, μετά την αποχώρηση της ισχυρής ολλανδικής εταιρείας MRP, η οποία είχε αναδειχθεί νικήτρια στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ένα ακίνητο η αξιοποίηση του οποίου είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με πρωτοστάτη τον δήμαρχο Ταύρου-Μοσχάτου. O ίδιος χαρακτήρισε το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ -το οποίο ρημάζει εδώ και πάνω από μία δεκαετία- «ιστορικό». Ο δήμαρχος ζήτησε, μάλιστα, να ανακηρυχθούν διατηρητέα όλα τα κτίσματα του ακινήτου, υποστηρίζοντας πως κατά την περίοδο της Κατοχής στον χώρο αυτόν μοιράζονταν τα συσσίτια του ΕΑΜ.
Η δικαστική διαμάχη που προέκυψε οδήγησε τελικά την ολλανδική εταιρεία στην απόφαση να αποχωρήσει από την επένδυση, με οικονομική ζημία. Το ακίνητο περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού και, εκτός από το διατηρητέο κτίσμα, περιλαμβάνει και παλαιά κτίρια με χρήσεις εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 1940 και 1970. Βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την οδό Πειραιώς και 150 μέτρων από τη Χαμοστέρνας.
Η MRP, που αποχώρησε ωστόσο από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στην Ευρώπη και ελέγχεται από τη βαθύπλουτη οικογένεια Meijer. Διαθέτει ιστορία τουλάχιστον 100 ετών και πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του real estate μέσω της θυγατρικής της, MRP Development. Μόνο στην Ολλανδία το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα.
Παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε με το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ, η εταιρεία δεν εγκατέλειψε την παρουσία της στην Ελλάδα. Αντιθέτως, προχώρησε σε νέα επένδυση, αποκτώντας από ιδιώτη έναντι 8 εκατ. ευρώ το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ, στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Το σχέδιο της MRP προβλέπει τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου σε ένα σύγχρονο συγκρότημα μικρών, προσιτών κατοικιών, με κοινόχρηστους χώρους και παιδικές χαρές.
Στο στόχαστρο το Κάμπινγκ της Ασπροβάλτας
Το Υπερταμείο, ωστόσο, θέλει να αξιοποιήσει άμεσα και το ακίνητο-φιλέτο της Ασπροβάλτας στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα βγάλει σε διαγωνισμό μία από τις μεγαλύτερες μονάδες κάμπινγκ των Βαλκανίων, που απλώνεται σε κατάφυτη έκταση 250 στρεμμάτων.
Βρίσκεται 2 χλμ. από τα όρια του καταφύγιου άγριας ζωής της Νιγρίτας, 7 χλμ. από τα όρια του Εθνικού Πάρκου υγρότοπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και 54 χλμ. από τα αισθητικά δάση της Καβάλας. Διαθέτει χωρητικότητα 2.880 ατόμων, με 710 θέσεις για την τοποθέτηση σκηνών ή τροχόσπιτων. Υπάρχουν επίσης 10 οικίσκοι για την εξυπηρέτηση συνολικά 40 ατόμων σε 3κλίνες και 4κλινες μονάδες με WC. Στις υποδομές του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτίρια πλυντηρίων, supermarket, ιατρείο και διάφοροι βοηθητικοί χώροι.
Αναζητείται διέξοδος για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου
Το Υπερταμείο, αναγνωρίζοντας την αξία αλλά και τη δυσκολία που έχει το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλο, προχωράει άμεσα σε νέα προκήρυξη διαγωνισμού, με σημαντικές τροποποιήσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει αυτήν τη φορά αυστηρό προσανατολισμό αποκλειστικά σε ιππικές χρήσεις, ενώ ενδέχεται να επιτραπεί και μια ήπια χρήση, όπως η δημιουργία αναψυκτηρίου, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητα του χώρου χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.
Στον τελευταίο διαγωνισμό του 2023, το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, με μόλις μία προσφορά που κατατέθηκε από την Aplekton Holdings, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η πρόταση περιελάμβανε τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ. Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που συνόδευε τη διαδικασία, έδινε τη δυνατότητα αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου ως θεματικό πάρκο, διατηρώντας την αθλητική ιππασία στο ένα τμήμα και επιτρέποντας ήπιες αθλητικές, τουριστικές και εμπορικές χρήσεις στο υπόλοιπο. Η προοπτική αυτή όμως συνάντησε την αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ έκρινε πως το προβλεπόμενο ΕΣΧΑΔΑ ερχόταν σε αντίθεση με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας και έθεσε στο επίκεντρο τη διατήρηση της αθλητικής ιππασίας ως κυρίαρχης και αποκλειστικής χρήσης του ακινήτου. Με αποτέλεσμα η διαδικασία να ακυρωθεί.
Το ακίνητο στο Μαρκόπουλο εκτείνεται σε συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 590 στρέμματα κρίνονται αξιοποιήσιμα. Η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου είχε ανατεθεί, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και αργότερα στο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με άλλα Ολυμπιακά συγκροτήματα -εξαιρουμένου του Ιπποδρόμου. Για την προώθηση της επένδυσης απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με έγκριση από το ΣτΕ, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία μακροχρόνια και σύνθετη.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου συναντά εμπόδια. Το 2014 είχε προηγηθεί μία ακόμα απόπειρα εκμίσθωσης, στην οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρεις εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Dimand. Και τότε, όμως, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Σήμερα το Υπερταμείο φιλοδοξεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία, εστιάζοντας σε ένα αυστηρότερο και σαφέστερο πλαίσιο χρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι θεσμικές εμπλοκές του παρελθόντος και να αξιοποιηθεί επιτέλους ένα από τα πιο εμβληματικά, αλλά παραμελημένα ακίνητα της μεταολυμπιακής περιόδου.