Από το 2028 το Στάδιο Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο περνά στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για μια εμβληματική εγκατάσταση, που έμεινε για χρόνια χωρίς σαφές σχέδιο αξιοποίησης. Πρόκειται για έναν χώρο με έντονο ιστορικό φορτίο και συμβολισμό, ταυτισμένο με την εθνική προσπάθεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Η νέα φάση αξιοποίησης προβλέπει τη μετατροπή του σε ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό, εκθεσιακό και πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και να καλύπτει αυξημένες και κρίσιμες ανάγκες στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Μια τέτοια υποδομή έλειπε έως τώρα, στερώντας από την Αθήνα ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το ακίνητο εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια 153.000 τ.μ., με προνομιακή θέση δίπλα στο θαλάσσιο μέτωπο, και εντάσσεται σε ένα σχέδιο αξιοποίησης με χρονικό ορίζοντα 40 ετών. Το οικονομικό πλαίσιο της σύμβασης περιλαμβάνει ετήσιο αντάλλαγμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προς την ΕΤΑΔ, καθώς και πρόβλεψη για συμμετοχή της στα μελλοντικά καθαρά έσοδα. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ θα συμμετάσχει και στον Φορέα Διαχείρισης, γεγονός που καταδεικνύει τον αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα της παραχώρησης.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης ο υπουργός οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο ενδιάμεσο διάστημα θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για την πλήρη μετατροπή της εγκατάστασης. Έως και το 2028 το κόστος συντήρησης θα συνεχίσει να καλύπτεται από την ΕΤΑΔ, ενώ στη συνέχεια η Περιφέρεια αναλαμβάνει πλήρως τη διαχείριση και τη λειτουργία του χώρου.
«Εδώ στο Φάληρο αναπτύσσουμε δράσεις που ενισχύουν την αστική βιωσιμότητα και αποκαθιστούν την αξία της δημόσιας περιουσίας, που επί χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτη», σημείωσε ο ίδιος. Η επιλογή ενός συνδυαστικού σχεδιασμού με πολλαπλό αποτύπωμα αποσκοπεί στην ανάκτηση της αξίας των σπουδαίων υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, με μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό όφελος.
Η Ηρώ Χατζηγεωργίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, με τη σειρά της υποστήριξε ότι «το έργο αυτό αποτελεί ένα τοπόσημο που όλοι θα απολαμβάνουμε, όπως του αξίζει. Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δημιουργείται ένα σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό συνεδριακό κέντρο, το οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής μας για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, δεν τα αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα. Κάθε μεγάλο ακίνητο το βλέπουμε ξεχωριστά, αλλά και μέσα από συνέργειες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές αξίας.
Η παραχώρηση αυτή δίνει νέα πνοή σε μία από τις σημαντικότερες παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής. Προχωράει παράλληλα ο συνολικός σχεδιασμός για το Φαληρικό Μέτωπο, το οποίο θα τεθεί υπό έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης. Η αξιοποίηση των μικρών ακινήτων της περιοχής αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης, όμως με την παρούσα κίνηση δείχνουμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα ακίνητα αυτά σε πηγή αξίας».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, o περιφερειάρχης Αττικής μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, φτάσαμε στην υπογραφή της παραχώρησης της Γ’ Ζώνης του Φαλήρου -ένα σημαντικό αστικό βήμα προς την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, δημιουργείται το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αέναον”, συνολικής έκτασης 741 στρεμμάτων, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την υψηλή αισθητική και τη συμπερίληψη.
Το πάρκο αυτό θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την εικόνα της Αττικής και θα ενώσει ξανά τους πολίτες της, έπειτα από έξι δεκαετίες αποκοπής της πόλης από τη θάλασσά της. Το έργο κινδύνευσε να απενταχθεί, όμως εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να προκηρυχθεί την 1η Αυγούστου. Η ολοκλήρωση του έργου έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2028».

Υπογραφή σύμβασης κλειστού Tae Kwon Do © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Τι θα περιλαμβάνει το νέο πάρκο
Σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία ενός εμβληματικού Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα αποκαταστήσει τη σύνδεση της πόλης με τον αιώνιο ομφάλιο λώρο της, τη θάλασσα. Η αναγέννηση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τέσσερις στρατηγικές παρεμβάσεις, δηλαδή δύο πλατιές γεφυρώσεις, που θα ενώνουν τον μεγάλο οδικό άξονα, πέντε πεζόδρομους που θα διεισδύουν αρμονικά στο πάρκο, τη δυναμική είσοδο της θάλασσας στους χώρους του πάρκου μέσω καναλιών και δεξαμενών, καθώς και τη δημιουργία ανοιχτών χώρων. Παράλληλα, θα φυτευτούν 4.000 δέντρα, θα δημιουργηθούν υπόσκαφα κτίρια, που θα υποστηρίζουν λειτουργίες αναψυχής, ευεξίας και εστίασης. Επίσης, θα κατασκευαστούν πισίνες, ναυταθλητική μαρίνα, τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης (χωρητικότητας 228, 367 και 298 θέσεων), καθώς και γυμναστήριο-κέντρο ευεξίας, χώροι πολιτισμού, υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων, καθώς και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Πέραν του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην κατασκευή από την Περιφέρεια του νέου ποδηλατόδρομου μήκους 17,5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώνει το Φάληρο με τη Βούλα.
Όπως τόνισε, ο ποδηλατόδρομος θα αποτελέσει τον «ιδανικότερο συνδετικό κρίκο» ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες αστικές επενδύσεις της χώρας: το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου «ΑΕΝΑΟΝ» και το έργο ανάπλασης «The Ellinikon», που εκτελείται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Μάλιστα, όπως επισήμανε, η δημιουργία της νέας ποδηλατικής διαδρομής θα συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός ενιαίου και βιώσιμου παραλιακού μετώπου, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την τοπική οικονομία και τον τουρισμό, όσο και τη βιώσιμη κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.