ΣΕΒΕ: Πρόταση για βιοκλιματικό χωριό φοιτητών στο αγρόκτημα του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, αν και υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες στη Σίνδο, προτιμούν να μένουν στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού χωριού στη Σίνδο, με το οποίο θα προσφέρεται μία οικονομική λύση στέγασης στους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, αλλά και σε εργαζομένους στη ΒΙΠΕ Σίνδου, προτείνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγές Ελλάδος ( ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, πρόταση που κατέθεσε στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της στέγασης των φοιτητών αλλά και της κοινωνικής κατοικίας έχει απασχολήσει τον ΣΕΒΕ, με τον κ. Διαμαντίδη να υποστηρίζει ότι μία τέτοια σημαντική ανάπτυξη στο μεγάλο αγρόκτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος,  μπορεί να εξασφαλίσει Κοινοτικά κονδύλια και συγχρηματοδότηση ως και 50%, προσελκύοντας παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον και ιδιωτών, καθώς πλέον τρέχει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης, με τον οποίο, η Σίνδος θα συνδέεται με τον Ν.Σ.Σταθμό Θεσσαλονίκης και, κατ΄επέκταση, ουσιαστικά με το κέντρο της πόλης.

«Την πρότασή μας την καταθέσαμε σε συνάντηση που είχαμε, στα μέσα Ιουνίου και πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, μετείχε ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ.κ. Βαρνάβας και, βεβαίως, ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Μιχάλης Μπεκίρης.

«Εκτιμούμε» δήλωσε στο powergame.gr o κ. Διαμαντίδης, «ότι σε αυτή την έκταση των περίπου 900 στρεμμάτων, μπορούν να κατασκευαστούν ως και 4.000 κατοικίες, σε βιοκλιματικά κτίρια συνολικού εμβαδού των περίπου 100.000-120.000 τ.μ, που θα ενταχθούν σε ένα «πράσινο» χωριό. Οι νέες αυτές κατοικίες, θα αποτελούσαν εξαιρετική λύση στέγασης για τις χιλιάδες φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, που σήμερα πλησιάζουν τις 10.000. Οι φοιτητές, αλλά και οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Περιοχή, θα μπορούν , για παράδειγμα, να νοικιάζουν μικρά διαμερίσματα για 300-350 ευρώ/ μήνα, όταν σήμερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πληρώνουν 500-600 ευρώ για μία γκαρσονιέρα.

«Πιστεύουμε», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντίδης, ότι το έργο εύκολα θα εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να βρεθεί από την κυβέρνηση ή  και από ιδιώτη επενδυτή, ποσό 40-50 εκατ. ευρώ. Ακόμη και οι μισοί φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, να επιλέξουν να μείνουν στις νέες εγκαταστάσεις, τα έσοδα για τους επενδυτές, ενδεχομένως και για το Πανεπιστήμιο που θα παραχωρήσει τη γη, θα είναι πολύ σημαντικά και γρήγορα θα αποσβεστεί η επένδυση».

Διεθνές Πανεπιστήμιο

Αγγελόπουλος: Τέσσερα τα σενάρια αξιοποίησης

Το powergame.gr, επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΔΙΠΑΕ, καθ. Σταμάτη Αγγελόπουλο, ο οποίος και τόνισε ότι η πρόταση του ΣΕΒΕ είναι μία ιδέα, που διατυπώθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που απασχολεί το Πανεπιστήμιο, για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου τμήματος του Αγροκτήματος στη Σίνδο.

«Το αγρόκτημα του πανεπιστημίου, είναι 1.100 στρέμματα, αλλά σε μεγάλο μέρος του βρίσκονται εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση φοιτητών μας. Συνεπώς, αξιοποιήσιμα είναι περίπου 500-600 στρέμματα, για τα οποία θα πρέπει να γίνει ειδικό ρυμοτομικό σχέδιο», είπε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε:

«Το ΔΙΠΑΕ, θα εξετάσει τέσσερις προτάσεις –περισσότερο σκέψεις είναι- για την αξιοποίηση του αγροκτήματος , που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να είναι σε βάρος της εκπαίδευσης των φοιτητών μας. Πιο συγκεκριμένα, εμείς σκεπτόμασταν να γίνει ένα hub τεχνολογίας σε αυτή την έκταση. Μετά διατυπώθηκε η πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου βιοτεχνολογίας . Πέραν αυτών, υποστηρίχθηκε ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί στο χώρο, η διοργάνωση των μεγάλων κλαδικών εκθέσεων της ΔΕΘ, της Agrotica και της Zootechnia, ενώ είναι και η πρόσφατα εκφρασμένη ιδέα του ΣΕΒΕ για την κατασκευή οικιών για φοιτητές και εργαζομένους.

«Οι σκέψεις αυτές δεν έχουν ακόμη συζητηθεί στη Σύγκλητο. Αυτό που θα κάνουμε, είναι, να αναθέσουμε σε μία εξειδικευμένη εταιρεία τη μελέτη των πιθανών τρόπων αξιοποίησης της διαθέσιμης έκτασης του αγροκτήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, αν και υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες στη Σίνδο, κοντά στο Πανεπιστήμιο, προτιμούν να μένουν στη Θεσσαλονίκη αν και αυτό, για πολλούς συνεπάγεται την μετακίνηση με δύο διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές.

Εκτιμάται, ότι η Σίνδος, σαν περιοχή κατοικίας , θα γίνει πιο ελκυστική με την λειτουργία του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης.