Εκτός ελέγχου οι τιμές στη φοιτητική στέγη

Από τα 400 ευρώ ξεκινούν τα φοιτητικά ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές ψάχνουν, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν κατεβάζουν τις τιμές

Σπίτια στην Αττική © INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

«Πάτωμα» τα 400 ευρώ έχουν τα ενοίκια για μονόχωρα φοιτητικά studios στην Αθήνα, ενώ το «ταβάνι» ψηλώνει σημαντικά, ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου. Τουλάχιστον στην Αθήνα φαίνεται πως έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αύξησης των τιμών, όταν αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις ζητήσεις των ιδιοκτητών, οι τιμές έχουν αύξηση της τάξης του +10%, με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» πρόσκαιρα η αγορά.

Για το θέμα που καίει αυτήν την περίοδο χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, καθώς χθες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, μίλησαν στο powergame.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Mεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της ΟΜΑΣΕ, Θάνος Τσουλκανάκης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου δικτύου ιδιωτικών φοιτητικών εστιών Oikotrust, Χρήστος Τραμπούκης.

«Διαφοροποιήσεις στα μισθώματα φοιτητικών κατοικιών, μεταξύ πρωτεύουσας και πανεπιστημιουπόλεων της Περιφέρειας, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Τα ενοίκια είναι υψηλά, είτε πρόκειται για studios, είτε για γκαρσονιέρες, επειδή η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς», τόνισε ο κ. Ποταμιάνος. Και πρόσθεσε: «Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα, ανεξάρτητα από την περιοχή. Έτσι, και σε πιο λαϊκές περιοχές, όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και τα Σεπόλια, τα μισθώματα στα studios ξεκινούν από 400 ευρώ. Θα έλεγα ότι το ενοίκιο των 350 ευρώ έχει ξεπεραστεί, ενώ στις γκαρσονιέρες τα μισθώματα ξεπερνούν τα 450 και τα 500 ευρώ».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών δεν βλέπει να έρχονται αυξήσεις στα ενοίκια, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και δεν αντέχουν τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας. «Δεν θα υπάρχει όφελος για τον ιδιοκτήτη αν ενοικιάσει το ακίνητό του σε μία τιμή που ο ενοικιαστής δεν θα μπορεί να πληρώνει, οπότε θα αρχίσει να καθυστερεί την καταβολή των μισθωμάτων και θα μαζεύονται τα χρωστούμενα. Μια συμφέρουσα λύση για τους φοιτητές είναι η συγκατοίκηση. Βλέπουμε, όμως, ότι οι περισσότεροι που έρχονται να σπουδάσουν στην Αθήνα δεν την επιλέγουν. Πιο πρόθυμοι να συγκατοικήσουν είναι φοιτητές από την Κύπρο», ανέφερε ακόμη ο κ. Ποταμιάνος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Mεσιτών Αθηνών- Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Mεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος

Ξέφυγαν οι τιμές στα φοιτητικά ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η αγορά της φοιτητικής στέγης είναι ακόμη «παγωμένη», όπως ήταν και τα προηγούμενα τρία χρόνια, παρ’ ότι από τις αρχές Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι κάνουν έρευνα αγοράς. «Οι ιδιοκτήτες έχουν στυλώσει τα πόδια, επιμένουν σε αύξηση των ενοικίων περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι υπερβολικές απαιτήσεις είναι και ο λόγος που δεν κινείται ακόμη η αγορά. Εκτιμώ ότι δεν θα φύγουν τα προσφερόμενα διαμερίσματα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ θα παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο φοιτητές από άλλες πόλεις να μην έρχονται τελικά να μείνουν στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν μπορούν οι οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης», δήλωσε ο κ. Τσουλκανάκης.

Και πρόσθεσε: «Στη δική μας μεσιτική επιχείρηση αποκλείσαμε περίπου το 50% των προσφερόμενων διαμερισμάτων, επειδή οι ιδιοκτήτες ζητούν πολύ υψηλά ενοίκια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μία δίχωρη, αξιοπρεπής γκαρσονιέρα ενοικιάζεται για 450 ευρώ και άνω, ένα studio των 22 τ.μ., όχι κοντά στο κέντρο, σε περιοχές όπως ο Άγιος Παύλος και η Πέτρου Συνδίκα, ενοικιάζεται για 350-400 ευρώ, ενώ για νεόδμητη γκαρσονιέρα στην Ευαγγελίστρια ο ιδιοκτήτης ζητάει έως και 650 ευρώ».

ΣΜΑΣΘ θεσσαλονικη μεσιτες θανος τσουλκανακης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Θάνος Τσουλκανάκης © Θάνος Τσουλκανάκης/ΣΜΑΣΘ

Να σημειωθεί ότι εκτός από το κόστος εγκατάστασης, η οικογένεια του φοιτητή θα πρέπει να πληρώσει προμήθεια στον μεσίτη, άλλοτε μισό κι άλλοτε ένα ολόκληρο ενοίκιο, όπως και να καταβάλει για εγγύηση ένα ή δύο ενοίκια, δύο στην περίπτωση που το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο.

Με το Μετρό Θεσσαλονίκης άπλωσε η «ζώνη των φοιτητών»

Με τη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη έχει επεκταθεί η ζώνη της φοιτητικής κατοικίας, προς τα ανατολικά, σε περιοχές όπως η Βούλγαρη, σημεία της Χαριλάου, έως και στα Πυλαιώτικα, δίχως όμως αυτή η εξέλιξη να επηρεάζει καθοδικά τις τιμές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές κινούνται και προς την περιοχή πέριξ του Ν.Σ. Σταθμού, σε σημεία που παλαιότερα δεν υπήρχε ζήτηση.

«Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πολιτικής για να υποστηριχθούν οι φοιτητές, όχι μόνο στο κόστος κατοικίας, αλλά και σε άλλες δαπάνες, όπως της διατροφής, με vouchers τύπου youth pass», υποστήριξε ο κ. Τσουλκανάκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΠΙΤΙΑ

Σπίτια στη Θεσσαλονίκη © INTIME/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Μεγάλη η ζήτηση για τις φοιτητικές εστίες

Εν τω μεταξύ, οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες δείχνουν να «ξεπουλούν», καθώς η ζήτηση από πλευράς οικογενειών με μεγαλύτερη οικονομική άνεση ξεπερνάει κατά πολύ την προσφορά. Στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι σε μεγάλες και μικρότερες ιδιωτικές φοιτητικές εστίες υπάρχουν έως και 1.000 μικρές κατοικίες.

Οι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα πάνε για την ασφάλεια και τις ευκολίες που προσφέρουν οι all inclusive ιδιωτικές εστίες, παρ’ ότι τα μισθώματα είναι πιο υψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύ ποιοτική μεγάλη εστία τα studios -πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα- ενοικιάζονται έως και 550 ευρώ, ενώ τα δίχωρα διαμερίσματα πιάνουν τα 750 ευρώ. Η συγκεκριμένη εστία απευθύνεται και σε νέους επαγγελματίες (tech nomads).

«Tα studios της Oikotrust έχουν σχεδόν όλα ενοικιαστεί. Οι τιμές γενικότερα για studios των 15-16 τ.μ., με τουαλέτα και κουζινάκι, είναι στα 390-400 ευρώ, ενώ τα κάπως μεγαλύτερα των 21-22 τ.μ. ενοικιάζονται στα 480 ευρώ», είπε ο κ. Τραμπούκης, υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδιωτικών εστιών είναι το all inclusive στο κόστος, η ασφάλεια που παρέχεται στους ενοικιαστές, αλλά και οι υπηρεσίες στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου δικτύου ιδιωτικών φοιτητικών εστιών «Oikotrust», Χρήστος Τραμπούκης

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου δικτύου ιδιωτικών φοιτητικών εστιών Oikotrust, Χρήστος Τραμπούκης

Περιορίστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον

«Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη η συγκατοίκηση δεν… παίζει, παρ’ ότι οι μεσίτες προτείνουν στους νέους φοιτητές να τους βρουν συγκάτοικο. Οι υψηλές τιμές στα ακίνητα είναι και ο λόγος που έχει μειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν Έλληνες, όπως και ξένοι, που θέλουν να κάνουν τοποθετήσεις σε επενδυτικά ακίνητα, σε οικιστικά ακίνητα, αλλά που δεν προχωρούν σε συμφωνίες, γιατί οι τιμές που ζητούνται είναι υπερβολικά υψηλές», κατέληξε ο κ. Τσουλκανάκης.