Επώνυμες κατοικίες: Στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης η Ελλάδα

Στην πεντάδα της Ευρώπης ως ανερχόμενη αγορά η Ελλάδα στις επώνυμες κατοικίες. Τα 20 νέα projects που κατασκευάζονται

Elounda Hills © Elounda Hills

Η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στην πέμπτη θέση της Ευρώπης ως προς τις πιο ανερχόμενες αγορές όσον αφορά τις επώνυμες πολυτελείς κατοικίες, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 20 projects. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Savills, η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όταν εξετάσουμε το απόθεμα των ολοκληρωμένων branded residences, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένο. Στην πραγματικότητα, αν μετρήσουμε μόνο τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, η Ελλάδα δεν καταφέρνει να μπει καν στην πρώτη δεκάδα μεταξύ των 20 κορυφαίων αγορών παγκοσμίως για επώνυμες κατοικίες.

Αντίθετα, η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 30 ολοκληρωμένα projects και ακόμη 20 σε pipeline, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία μετρούν η καθεμία περίπου 20 έτοιμα έργα και επιπλέον 15 υπό εξέλιξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνει 30 ολοκληρωμένα και 5 έως 10 σε pipeline, καταλαμβάνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη πίσω από την Τουρκία, ενώ ακόμη και μικρότερες αγορές, όπως το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρωσία, εμφανίζουν περισσότερα ολοκληρωμένα projects από την Ελλάδα.

Παρά την υστέρηση, η Ελλάδα διαθέτει όλα τα στοιχεία για να εξελιχθεί σε διεθνές hotspot branded residences, με τη μοναδική φυσική της ομορφιά, το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο, την ισχυρή τουριστική δυναμική, την αγορά πολυτελούς real estate που συνεχίζει να αναπτύσσεται και τις συνεχώς βελτιούμενες υποδομές.

Το 2024 οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων έφτασαν τα 2,75 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,9% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο των επενδύσεων, με μέση τιμή τα 7.441 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σε κορυφαία έργα οι τιμές αγγίζουν τα 20.000 ευρώ. Το Ελληνικό, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, μεταμορφώνει τη νότια ακτογραμμή της Αθήνας σε διεθνές κέντρο ακινήτων και φιλοξενίας, με τιμές γύρω στα 5.039 ευρώ/τ.μ. Παράλληλα, παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Βάρκιζα και το Σούνιο προσελκύουν αγοραστές με τιμές από 3.000 έως 10.000 ευρώ/τ.μ. Στα νησιά, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη παραμένουν κορυφαίοι προορισμοί, ενώ ανερχόμενες αγορές, όπως η Τήνος, η Κέα και η Λευκάδα, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ο τουρισμός ενισχύει περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το 2024 η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών, ενώ για το 2025 προβλέπονται 28,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 4,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Η Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά με 5,6 εκατ. θέσεις, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (4,7 εκατ.) και την Ιταλία (2,5 εκατ.). Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν άνοδο 18,6% με 727.000 θέσεις, ενώ το Ισραήλ σημειώνει θεαματική αύξηση 52,1% με 1,3 εκατ. θέσεις. Εντυπωσιακές αυξήσεις εμφανίζουν επίσης η Σαουδική Αραβία (+45%), η Αλβανία (+56%) και η Γεωργία (+113%). Η τουριστική δυναμική αποτελεί τον πιο σταθερό τροφοδότη για τη ζήτηση κατοικιών υψηλών προδιαγραφών με υπηρεσίες ξενοδοχείου.

Τα ελληνικά branded residences, αν και περιορισμένα αριθμητικά, είναι από τα πιο exclusive στην Ευρώπη.  Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του πρώην «Hilton» της Αθήνας, νυν «Τhe Ilisian», το ιστορικό κτίριο μετεξελίσσεται από ένα ξενοδοχείο σε ένα οικοσύστημα πολλαπλών χρήσεων και εμπειριών, όπου θα συνυπάρχουν ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton. Κάτω από την ομπρέλα της Mandarin Oriental θα ενταχθούν οι πολυτελείς κατοικίες που θα αναπτύξουν από κοινού η ΤΕΜΕΣ και η Lamda Development στο Ελληνικό.

Στην Κρήτη, το Elounda Hills, που θα ανοίξει το 2027, θα συνδυάζει πεντάστερο ξενοδοχείο, branded κατοικίες, ιδιωτική μαρίνα και πράσινες υποδομές. Στο Πόρτο Χέλι, το Four Seasons αναπτύσσει ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα 75 εκταρίων με 80 δωμάτια και σουίτες, 30 bungalows και branded βίλες. Στην ίδια περιοχή υλοποιείται το Six Senses Porto Heli, που συνδυάζει πολυτέλεια με ευεξία και θα περιλαμβάνει 60 δωμάτια, πολλές σουίτες με plunge pools και δέκα βίλες προς πώληση. Το Amanzoe, επίσης στο Πόρτο Χέλι, αποτέλεσε το πρώτο παράδειγμα branded residences στη χώρα, με βίλες που απευθύνονται σε επενδυτές υψηλού εισοδήματος. Στην Κέα, το One & Only Kea Island προστίθεται στον χάρτη, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό.

Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών τροφοδοτείται και από θεσμικά κίνητρα. Η GoldenVisa, το καθεστώς για non-domiciled residents και η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για συνταξιούχους έχουν φέρει χιλιάδες αγοραστές, με το 50% των αγορών πολυτελών ακινήτων να προέρχονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με την BARNES International Realty. Η Αθήνα ανέβηκε από την 33η στη 16η θέση του BARNES City Index το 2025, ενώ η χώρα συνολικά κατατάσσεται 11η μεταξύ των emerging επενδυτικών προορισμών.

Ωστόσο, τα εμπόδια είναι σημαντικά. Σε πρόσφατο συνέδριο ο Γιάννης Δεληκανάκης της Southrock Asset Management υπογράμμισε ότι «έχουμε και τους επενδυτές και τις επενδύσεις· το πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία». Ο Bart van de Winkel της Grivalia τόνισε τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και τα αποθέματα νερού, που καθυστερούν έργα όπως το Six Senses στο Πόρτο Χέλι. Ο Πάνος Παλαιολόγος της Hotel Brain αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού και την εποχικότητα, προτείνοντας δράσεις κατάρτισης και βελτίωσης διαχείρισης απορριμμάτων. Το παράδειγμα της Goldman Sachs, που εγκατέλειψε σχέδιο για δίκτυο resorts στη βόρεια Ελλάδα, παρά την επένδυση 100 εκατ. ευρώ, λόγω καθυστερήσεων, αυξανόμενου κόστους και γραφειοκρατικών εμποδίων, δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι μεγαλύτεροι διεθνείς παίκτες.

Η αγορά branded residences στην Ελλάδα είναι μικρή σε αριθμούς, αλλά υψηλή σε ποιότητα και αποκλειστικότητα, ενώ η ζήτηση από εύπορους ξένους επενδυτές αποδεικνύει ότι το έδαφος είναι πρόσφορο. Με στρατηγικές επενδύσεις, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και καλύτερες υποδομές, η χώρα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο παγκόσμιο top-10, αξιοποιώντας το τουριστικό της brand και την άνοδο του luxury real estate. Το momentum είναι εδώ· απομένει σε developers και Πολιτεία να κινηθούν γρήγορα για να το κεφαλαιοποιήσουν.