Ό,τι δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις στην επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη Day Group, λόγω της ανασφάλειας που προκάλεσαν οι αλλαγές στα πολεοδομικά bonuses του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, φαίνεται πως το επιτυγχάνει στη Μύκονο. Η δεύτερη επένδυσή του, που αφορά πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα με την ονομασία Silversands Mykonos, προχωρά χωρίς εμπόδια και, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο του 2026.

Silversands Mykonos/silversandscollection.com/mykonos
Το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο εντάσσεται στη συλλογή Silversands Hotels and Resorts, βρίσκεται υπό κατασκευή στο Καλό Λιβάδι στη Μυκόνου. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 93 μονάδων διαμονής, μεταξύ των οποίων πέντε ανεξάρτητων βιλών, σε αρχιτεκτονική γραμμή που επιχειρεί να ενσωματωθεί στο κυκλαδίτικο τοπίο. Στο συγκρότημα θα λειτουργούν έξι πισίνες διαφορετικού τύπου και το Floating Rock Bar, ένας χώρος αναψυχής με θέα προς το Αιγαίο. Στο κομμάτι της γαστρονομίας, το Silversands Mykonos θα φιλοξενεί δύο εστιατόρια υπό την επιμέλεια του σεφ Michael Mina, με προσανατολισμό στη σύγχρονη ελληνική και την ασιατική κουζίνα. Παράλληλα, θα λειτουργήσει το Oasis Spa, ένα κέντρο ευεξίας με θεραπείες βασισμένες σε ελληνικές και διεθνείς πρακτικές.
Ο Ναγκίμπ Σαουίρις, δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύει στο «νησί των ανέμων». Βλέποντας το ευνοϊκό έδαφος που προσφέρει το νησί για επενδύσεις υψηλού επιπέδου, έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια για να αποκτήσει τρεις πολυτελείς κατοικίες εκεί. Πρόσφατα άνοιξε και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μέσω της εταιρείας ακινήτων του, Ora Developers. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο Yi Hotel Mykonos, το οποίο διαχειρίζεται η γνωστή εταιρεία SWOT Hospitality. Το εν λόγω ξενοδοχείο, που βρίσκεται στη γραφική περιοχή της Ελιάς, διαθέτει 41 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 18 σουιτών με ιδιωτικές πισίνες και υδρομασάζ. Το ξενοδοχείο αντλεί έμπνευση από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με μινιμαλιστικές αιγυπτιακές επιρροές.
Αυτή την περίοδο βέβαια η Μύκονος βρίσκεται σε πλήρη αναστολή νέων οικοδομικών αδειών, καθώς από το 2023 το κράτος «πάγωσε» τη δόμηση για να ανακόψει την ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά επιβαρυντική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων. Έτσι, σήμερα προχωρούν μόνο τα ελάχιστα έργα που είχαν προλάβει να εξασφαλίσουν άδεια πριν από την αναστολή, όπως του Σαουίρις. Παράλληλα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που οδεύει προς θεσμοθέτηση φέρνει ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο, με διεύρυνση ζωνών προστασίας, περιορισμό των περιοχών όπου επιτρέπεται δόμηση και μεγάλη αύξηση της απαιτούμενης αρτιότητας των οικοπέδων για τουριστικές ή εξοχικές αναπτύξεις. Ως αποτέλεσμα, η επενδυτική δραστηριότητα στο νησί έχει ουσιαστικά «παγώσει», ενώ η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε αναμονή έως ότου ξεκαθαρίσει ποια ακίνητα θα διατηρήσουν στο μέλλον δυνατότητα οικοδόμησης.
O Ναγκίμπ Σαουίρις, υπενθυμίζεται, είναι χρόνια γνωστός στην Ελλάδα, καθώς το 2007 αγόρασε τη Wind Hellas, τότε TIM Hellas, θυγατρική της ιταλικής Telecom Italia Mobile, από τα επενδυτικά κεφάλαια Apax Partners και Texas Pacific Group. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία εν τέλει αποδείχθηκε ατυχής, καθώς δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα σχέδια που είχε για την ανάπτυξη της εταιρείας, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψει και τον Δεκέμβριο του 2010 να περάσει πλήρως χρεοκοπημένη στα χέρια των πιστωτών, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της διαχείρισής της για περίπου δέκα χρόνια.
Ο οραματιστής που μετατρέπει τη διεθνή αγορά ακινήτων σε εργαστήρι νέων πόλεων
Ο Ναγκίμπ Σαουίρις αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές μορφές της αραβικής και διεθνούς επιχειρηματικότητας, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών για να γίνει σήμερα ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στο παγκόσμιο real estate. Αφού οδήγησε την Orascom Telecom στον παγκόσμιο χάρτη, φτάνοντας σε μια ιστορική συγχώνευση με τη ρωσική Vimpelcom, στράφηκε στη δημιουργία της ORA Developers, της εταιρείας μέσω της οποίας επιχειρεί πλέον να επανασχεδιάσει μεγάλα τμήματα του σύγχρονου αστικού τοπίου.
Η ORA, που ιδρύθηκε το 2016 και απέκτησε γρήγορα διεθνή παρουσία, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο αξίας 2,5 δισ. δολαρίων. Από την Αγία Νάπα μέχρι τη Γρανάδα, το Πακιστάν και την Αίγυπτο, ο Σαουίρις δεν επενδύει σε μεμονωμένα ακίνητα αλλά σε ολιστικές αναπτύξεις υψηλής κλίμακας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της προσέγγισης είναι η Μαρίνα Αγίας Νάπας, ένα έργο 300 εκατ. ευρώ που από το 2016 έως την ολοκλήρωσή του το 2022 μεταμόρφωσε την περιοχή σε ένα σύγχρονο παράκτιο cluster κατοικιών, τουρισμού και αναψυχής. Με μαρίνα, εμπορικούς χώρους, εστιατόρια και πολυτελείς κατοικίες, το project καθιέρωσε την ORA ως εταιρεία με ικανότητα να δημιουργεί όχι απλώς κτίρια αλλά μικρούς, λειτουργικούς προορισμούς.
Αυτή η φιλοσοφία κορυφώνεται το 2025, χρονιά-ορόσημο για τον Σαουίρις, με την ανάληψη δύο mega projects που ουσιαστικά επαναπροσδιορίζουν τη διεθνή παρουσία του. Η μεγαλύτερη επένδυση αφορά το Ιράκ, όπου η ORA έχει αναλάβει την ανάπτυξη της Madinat Al Ward, της νέας πόλης Ali Al-Wardi, που εκτείνεται σε 62 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και προορίζεται να στεγάσει πάνω από 700.000 κατοίκους. Με 120.000 κατοικίες, εκτεταμένους χώρους πρασίνου, σχολεία, νοσοκομεία και την πρώτη γραμμή τραμ της Βαγδάτης, η πόλη αυτή δεν περιορίζεται σε μια φιλόδοξη οικιστική ανάπτυξη, αλλά αποτελεί στρατηγική παρέμβαση στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια χρόνια στεγαστική κρίση. Η πρώτη φάση του έργου, ύψους 10 δισ. δολαρίων, έχει ήδη ξεκινήσει, με την παρουσία του Σαουίρις στο Ιράκ να εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης σε μια χώρα που επανατοποθετείται δυναμικά στον αναπτυξιακό χάρτη.
Την ίδια στιγμή, η ORA κάνει το ντεμπούτο της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το «Bayn», ένα παράκτιο project που αναπτύσσεται ανάμεσα στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι και φέρει συνολικό επενδυτικό κόστος 10 δισ. δολαρίων. Το Bayn εκτείνεται σε 4,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και υιοθετεί τη φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών», προσφέροντας έναν τρόπο ζωής όπου οι κάτοικοι μπορούν να μετακινούνται σχεδόν αποκλειστικά με τα πόδια. Η φυσική παραλία των 1,2 χιλιομέτρων, η μαρίνα και η δέσμευση για εκτεταμένους πράσινους χώρους συνθέτουν ένα πρότυπο βιώσιμης πολυτέλειας, ενισχύοντας τη θέση της ORA σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές real estate του κόσμου.
Παρά τις διεθνείς της επεκτάσεις, η Αίγυπτος παραμένει για την ORA σημείο αναφοράς. Ο Σαουίρις σχεδιάζει νέα τουριστικά συγκροτήματα κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, μια επένδυση περίπου 150 εκατ. δολαρίων που επιβεβαιώνει την πίστη του στη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα, προωθεί την εισαγωγή της ORA στο χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μια κίνηση που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση των διεθνών της έργων.
Ο Σαουίρις δεν αντιμετωπίζει το real estate ως μια παραδοσιακή επενδυτική κατηγορία. Για εκείνον, κάθε έργο είναι μια επέμβαση στην ίδια τη δομή μιας πόλης, μια απόπειρα να οριστεί από την αρχή ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και μετακινούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα αποτύπωμα που επεκτείνεται πλέον σε τρεις ηπείρους, με έργα που ξεπερνούν συνολικά τα 20 δισ. δολάρια στις πρώτες τους φάσεις.