Τους λόγους που δεν μπορεί να μπει πλαφόν στα ενοίκια εξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο Direct στο protothema. H υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν διεθνή παραδείγματα επιτυχίας. «Δεν έχουμε κάπου δει που να έχει δουλέψει το πλαφόν στα ενοίκια. Στην Ισπανία δεν είδαμε αποτελέσματα, ενώ στο Παρίσι γύρισε μπούμερανγκ, γιατί βάζοντας ταβάνι δεν φεύγει κανείς ποτέ από το σπίτι του», σημειώνει, ενώ αναφέρεται και στη Νέα Υόρκη ως μια περίπτωση που μένει να αξιολογηθεί. Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της παραοικονομίας στην ελληνική αγορά: «Υπάρχουν πολλά αδήλωτα ενοίκια· άρα μήπως αν βάζαμε ταβάνι θα κάναμε μια τρύπα στο νερό;».
Στο μεταξύ, όπως έγραψε νωρίτερα το powergame.gr, sαρωτικές διασταυρώσεις σε μισθωτήρια συμβόλαια που δηλώθηκαν στην Εφορία με εξωφρενικά χαμηλά ενοίκια ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τόσο ιδιοκτήτες όσο και ενοικιαστές, καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΑΑΔΕ, εντοπίζονται χιλιάδες περιπτώσεις όπου δηλώθηκαν ποσά που δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά προσέγγιση στις εμπορικές τιμές της αγοράς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ήδη καταγραφεί χαρακτηριστικές περιπτώσεις μισθωτηρίων που οδηγούν τη φορολογική διοίκηση σε στοχευμένες διασταυρώσεις-ελέγχους. Πρόκειται για ακίνητα πολλών τετραγωνικών μέτρων σε περιοχές με έντονη ζήτηση, τα οποία εμφανίζονται να εκμισθώνονται έναντι 0,11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ή 0,4 το τετραγωνικό μέτρο.