Η είδηση της πώλησης του Radisson Blu Zaffron Resort στη Σαντορίνη από τον Όμιλο Φάις, έναντι 28,3 εκατομμυρίων ευρώ, σήμανε την ολοκλήρωση ενός από τα πιο ηχηρά deals της φετινής τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς δεν εστιάζεται μόνο στο τίμημα, αλλά στο προφίλ των αγοραστών. Πίσω από την εξαγορά βρίσκεται μια ισχυρή κοινοπραξία υπό την ηγεσία της γαλλικής Extendam και της βρετανικής Redcliffe Capital, δύο παικτών που φαίνεται να «ποντάρουν» στρατηγικά στην ελληνική φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών.
Extendam: Ο Γάλλος «γίγαντας» των 400 ξενοδοχείων
Η Extendam δεν είναι ένας τυχαίος επενδυτής. Με έδρα το Παρίσι, αποτελεί σήμερα την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (Private Equity) στην Ευρώπη, που εξειδικεύεται αποκλειστικά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Το χαρτοφυλάκιό της προκαλεί ίλιγγο: περισσότερα από 400 ξενοδοχεία σε όλη την ήπειρο, με τη συνολική αξία των assets να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική της Extendam, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της, Jean-Marc Palhon, βασίζεται στο μοντέλο «value-add». Εντοπίζει μονάδες με ισχυρό brand name και προοπτική ανάπτυξης, συνεργαζόμενη με διεθνείς αλυσίδες, όπως η Marriott, η Accor και η Radisson. Στην Ελλάδα, η Extendam δεν είχε έως τώρα άμεση παρουσία, αν και εμφανίζεται σε επενδυτικά fora για την ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα στο φετινό IHIF στο Βερολίνο, όπου η Investment Director, Anna Cohen, συμμετείχε στο πάνελ «Redefining Greek hospitality investment: Luxury, sustainability, and strategic partnerships», μαζί με την Diane Daudin Clavaud, Corporate Director of Global Business Development της Nobu Hospitality, τον Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο της HOTREC και πρόεδρο του ΞΕΕ, τον Χάρη Σιγανό, CEO της Zeus Hotels and Resorts και τον Alex Robinson, Director της STR. Η κίνηση στη Σαντορίνη αποτελεί το πρώτο της μεγάλο βήμα στην Ελλάδα, και ειδικότερα στις Κυκλάδες, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να εδραιωθεί στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.
Redcliffe Capital: Διακριτικός παίκτης
Στο πλευρό των Γάλλων βρίσκεται η Redcliffe Capital, ένας επενδυτικός οίκος με έδρα το Λονδίνο που λειτουργεί ως στρατηγικός συν-επενδυτής στο συγκεκριμένο σχήμα. Σε αντίθεση με την Extendam, η Redcliffe δεν είναι ευρέως προβεβλημένο brand στον ξενοδοχειακό κλάδο, ωστόσο διαθέτει σημαντική εμπειρία σε επενδύσεις real estate και hospitality μέσω πιο σύνθετων κεφαλαιακών δομών.
Η επενδυτική της προσέγγιση εστιάζει κυρίως σε asset-backed τοποθετήσεις, καθώς και σε ευκαιρίες που συνδυάζουν ίδια κεφάλαια με στοιχεία δομημένης χρηματοδότησης (debt ή mezzanine), επιτρέποντας ευελιξία στη διαμόρφωση κάθε συναλλαγής. Αυτός ο ρόλος την καθιστά ιδανικό εταίρο σε «club deals» με πιο εξειδικευμένους operators, όπως η Extendam.
Η συμμετοχή της στην εξαγορά του Zaffron στη Σαντορίνη αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ορατή τοποθέτησή της στην ελληνική αγορά φιλοξενίας, σηματοδοτώντας την είσοδό της σε έναν προορισμό με υψηλές αποδόσεις, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο προϊόντος.
Περισσότερο από μια απλή επένδυση σε ένα luxury resort, η συγκεκριμένη κίνηση αποτυπώνει τη στρατηγική της Redcliffe να τοποθετείται επιλεκτικά σε ώριμα τουριστικά assets, όπου μπορεί να αξιοποιήσει τόσο την κεφαλαιακή της ευελιξία όσο και τις συνέργειες με έμπειρους διαχειριστές.
Το βλέμμα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα branded residences
Η Σαντορίνη φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή για το δίδυμο Extendam-Redcliffe. Σύμφωνα με πληροφορίες από επενδυτικά φόρα, οι δύο εταίροι εξετάζουν ήδη την επέκτασή τους στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε δύο πυλώνες, στα boutique ξενοδοχεία αλλά και στα branded residences, πολυτελείς οικιστικές αναπτύξεις που συνδυάζονται με υπηρεσίες ξενοδοχείου πέντε αστέρων, ένα προϊόν που γνωρίζει εκρηκτική άνοδο λόγω του project στο Ελληνικό.
Η έξοδος του Ομίλου Φάις από το Radisson Blu Zaffron -ο οποίος πλέον εστιάζει στο core business του λιανεμπορίου- άνοιξε την πόρτα σε αυτούς τους διεθνείς θεσμικούς παίκτες. Με την Extendam να φέρνει την επιχειρησιακή τεχνογνωσία και τη Redcliffe Capital τη στρατηγική κεφαλαιακή διάρθρωση, το σχήμα αυτό αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε νέες εξαγορές, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει «ασφαλές καταφύγιο» για τα διεθνή private equity funds.