Σταθερές θα διατηρηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2027, συνεπεία της στεγαστικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Μία ενδεχόμενη αύξησή τους θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα, με αυξήσεις των τιμών των κατοικιών, αλλά και των μισθώσεων. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τιμές ζώνης των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών αξιών και τιμών πώλησης. Στόχος είναι οι τιμές να αποκλιμακωθούν και να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών μέσω των κινήτρων για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα.
Ένας ακόμα λόγος που η κυβέρνηση βάζει στον «πάγο» τις αντικειμενικές αξίες είναι οι 20 φόροι που είναι συνδεμένοι με αυτές. Αντίθετα, η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση των επιβαρύνσεων. Ήδη ανακοινώθηκε η επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο στα νοικοκυριά που μισθώνουν πρώτη κατοικία, αλλά και για τη φοιτητική στέγη, ενώ στη ΔΕΘ αναμένονται και νέες παρεμβάσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, καθώς και η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστή 15% έως 12.000 ευρώ, από 12.001 μέχρι και 35.000 ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 35% ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 45%. Στις σκέψεις είναι να προστεθεί ένα κλιμάκιο μεταξύ του πρώτου και του τρίτου. Συγκεκριμένα, να δημιουργηθεί ένα κλιμάκιο από 12.001 έως 20.000 ή 25.000 με συντελεστή 20% ή 25%.
Ποιοι φόροι επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες
Συγκεκριμένα, θα επηρεάσει κυρίως τον ΕΝΦΙΑ με νέες επιβαρύνσεις για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. Παράλληλα, θα επηρεάσει:
- Eλάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου (3% επί της αντικειμενικής αξίας).
- Tεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης (3% επί αντικειμενικής αξίας).
- Tεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.
- Δημοτικό Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (TAΠ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔEH.
- Eιδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Eλλάδα υπεράκτιες εταιρείες.
- ΦΠA στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων στο 24%).
- Φόρος Mεταβίβασης/Xρησικτησίας Aκινήτων (στο 3%).
- Δημοτικός φόρος και Φόρος υπέρ Nομαρχιακών Tαμείων Oδοποιίας επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
- Φόρος Aνταλλαγής.
- Φόρος Διανομής Aκινήτων.
- Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.
- Aναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.
- Φόρος Kληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων.
- Φόρος Δωρεάς ακινήτων.
- Aναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.
- Aναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το «Eλληνικό Kτηματολόγιο».
- Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.
- Eισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.