«Γολγοθάς» είναι η εύρεση σπιτιού, ενώ εντείνονται οι φόβοι για αυξήσεις ενοικίων μετά τις παροχές της κυβέρνησης για επιστροφή ενός ενοικίου στο τέλος κάθε έτους, τον Νοέμβριο. Μεσίτες και γνώστες της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά σε ό,τι αφορά στα ενοίκια, χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποσπασματική και εκφράζουν το φόβο ότι θα λειτουργήσει ως ένα ακόμα έναυσμα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να αυξήσουν τα ενοίκια.
Ο Γιάννης Ρεβύθης, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις παροχές της κυβέρνησης αναφορικά με τα ενοίκια και πώς αντιδρά η κοινωνία.
«Πιστεύω ότι είναι ένα ημίμετρο ωστόσο είναι και μια ανακούφιση για κάποια νοικοκυριά. Το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η αστυφιλία, που όλο θέλουν δουλειά και ακίνητο στην Αθήνας. Ο μέσος όρος στην Αθήνα ενός σπιτιού 15-20 ετών είναι 1.500 ευρώ ενώ ο μέσος ορός στην περιφέρεια είναι 800 ευρώ. Μιλάμε για τιμές ακίνητων. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο θέμα από την κυβέρνηση. Κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνει απαλλαγή στους μικροϊδιοκτήτες ή σε αυτούς που έχουν ακίνητα και τα μισθώνουν στην αγορά και έχουν χαμηλό εισόδημα, να υπάρχει πλήρης απαλλαγή γι΄ αυτά τα ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το “μάρμαρο”.», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Επιστροφή ενοικίου για κύρια και φοιτητική στέγη: Ποιοι παίρνουν έως 1.700 ευρώ, τα εισοδηματικά κριτήρια
Η πρόσβαση στη στέγαση αποτελεί δικαίωμα και όχι πολυτέλεια, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Εξειδικεύοντας το μέτρο που αφορά στην επιστροφή ενοικίου κάθε Νοέμβριο, πο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία οι ενοικιαστές θα παίρνουν πίσω κάθε Νοέμβριο ένα ολόκληρο ενοίκιο.
Όπως είπε, η επιστροφή ενοικίου αφορά τόσο την κύρια κατοικία όσο και τη φοιτητική. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιστραφεί στον ενοικιαστή κάθε Νοέμβριο, είναι τα 800 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. μια τετραμελής οικογένεια θα έχει επιστροφή ενοικίου 900 ευρώ. Για τη φοιτητική κατοικία το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 800 ευρώ.
Στην περίπτωση, μάλιστα, που υπάρχει ενοίκιο τόσο για την κύρια κατοικία όσο και για τη φοιτητική το «ταβάνι» του ποσού διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ. Όταν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο κύριας κατοικίας αλλά έχει δύο ενοίκια για φοιτητική κατοικία, η επιστροφή ενοικίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ.
Επιστροφή ενοικίου, εισοδηματικά κριτήρια και ποσά
Εστιάζοντας στα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται η επιστροφή ενοικίου, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι είναι τα ίδια με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ». Δηλαδή:
- 20.000 ευρώ για άγαμους
- 28.000 ευρώ για ζευγάρια, με προσαύξηση 4.000 ευρώ ανά παιδί
- 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.
Διευκρινίζεται ότι η «επιστροφή» για το φοιτητικό ενοίκιο δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μέτρο στήριξης για την επιστροφή ενοικίου καλύπτει το 85% των ενοικιαστών στην Ελλάδα και κοστολογείται στα 230 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ακόμη ότι ο υπολογισμός για την επιστροφή ενοικίου γίνεται με βάση τα ποσά που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις και αντιστοιχούν στο 1/12 του δηλωθέντος ενοικίου. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, όπως είπε, οι ενοικιαστές να δηλώνουν ολόκληρο το ποσό που πληρώνουν για την ενοικίαση της πρώτης κατοικίας ή της φοιτητικής. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάνουν την «επιστροφή ενοικίου κάθε Νοέμβριο» έως 800 ευρώ.