Μια φιλόδοξη τουριστική επένδυση άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να υλοποιηθεί στο Μαρμάρι της Κω, με στόχο να ενισχύσει την πολυτελή τουριστική προσφορά του νησιού και να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα 1.200 κλινών (410 δωμάτια), που σχεδιάζεται σε ιδιόκτητη έκταση 109 στρεμμάτων και ήδη τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση έως τις 17 Ιουλίου 2025 μέσω της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Η επένδυση φέρει την υπογραφή της εταιρείας CASA COA A.E., με νόμιμο εκπρόσωπο τον κατασκευαστή Κωνσταντίν Μεϊντί, ο οποίος δήλωσε στο Powergame.gr ότι «η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 40-45 εκατ. ευρώ», ενώ στόχος είναι η λειτουργία του νέου resort το 2026.
Μια μικρή «τουριστική πολιτεία»
Το master plan που περιλαμβάνεται στη ΜΠΕ αποκαλύπτει τις διαστάσεις του φιλόδοξου project, που θυμίζει ολόκληρη τουριστική πολιτεία. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή κεντρικού κτιρίου με reception, snack bar, εστιατόριο, χώρους διοίκησης, συνεδριάσεων και αναψυχής, καθώς και υπόγειο με spa, γυμναστήριο, mini market, ιατρείο, κομμωτήριο και χώρους εφοδιασμού και ψυκτικών αποθηκών. Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή 7 συγκροτημάτων σουιτών (40 σουίτες με ιδιωτικές πισίνες), 12 συγκροτημάτων studio (190 δωμάτια, ισόγεια και διώροφα), 9 συγκροτημάτων family rooms (130 δωμάτια), 5 θεματικών εστιατορίων, pool bar, snack bar, ταβέρνα με πέργκολα και εστιατόριο με roof garden, κτίριο daycare, παιδότοπο και αμφιθέατρο 150 θέσεων, 2 γήπεδα τένις, πολλαπλά σημεία εστίασης και κοινόχρηστοι χώροι, κολυμβητικές δεξαμενές διάσπαρτες στον χώρο, κτίρια υποστήριξης και προσωπικού, με χώρους γραφείων, αποδυτήρια, υποσταθμό ΔΕΗ και γεννήτρια, ναό και εκτεταμένους χώρους πρασίνου, χώρους στάθμευσης και εσωτερικό οδικό δίκτυο.
Λειτουργία, προσωπικό και συμβολή στην τοπική οικονομία
Το ξενοδοχείο θα λειτουργεί εποχικά, από Μάιο έως Οκτώβριο, απευθυνόμενο κυρίως σε τουρίστες υψηλών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, για την πλήρη λειτουργία του θα απαιτείται προσωπικό περίπου 280 ατόμων, προσφέροντας σημαντική ενίσχυση στην απασχόληση της περιοχής.
Η τοποθεσία του έργου εκτός σχεδίου, αλλά κοντά σε βασικές υποδομές, θεωρείται πλεονεκτική για την τουριστική ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργεί πιέσεις σε προστατευόμενες περιοχές. Η ΜΠΕ επισημαίνει ότι το έργο σχεδιάζεται με πρόνοιες περιβαλλοντικής προστασίας και με πρόβλεψη συνοδών έργων υποδομής (αποχέτευση, υδροδότηση, πυρόσβεση κ.ά.), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον.
Επόμενα βήματα και ορίζοντας υλοποίησης
Η επένδυση βρίσκεται πλέον σε φάση περιβαλλοντικής διαβούλευσης. Αν δεν υπάρξουν εμπλοκές ή ενστάσεις, αναμένεται η έκδοση της τελικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και στη συνέχεια η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Μεϊντί, η εταιρεία στοχεύει να λειτουργήσει το συγκρότημα το καλοκαίρι του 2026.
Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης για ενίσχυση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος στα Δωδεκάνησα και αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της Κω ως πολυτελούς προορισμού, ειδικά σε μια περίοδο που η τουριστική βιομηχανία της χώρας επιδιώκει προσέλκυση επισκεπτών υψηλής δαπάνης και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.